Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendőrségi razzia az Európai Néppártnál


A Európai Néppárt molinója egy 2019-es brüsszeli sajtótájékoztatón
A Európai Néppárt molinója egy 2019-es brüsszeli sajtótájékoztatón

A 2019-es európai választási kampányig nyúlnak vissza annak az ügynek a szálai, amely miatt most tartottak házkutatást az Európai Néppárt központjában, Brüsszelben. A Néppárt mindenben támogatja a nyomozókat, akik egy németországi büntetőügy miatt léptek akcióba a belga fővárosban. Az ügyben érintett német politikus tagadja a vádakat.

Razziát tartott a belga rendőrség az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában. Ez az európai pártszövetség központja, amely nem azonos a Néppárt európai parlamenti frakciójával. Közös ugyanakkor, hogy mindkét szervezet vezetője a bajor kereszténydemokrata politikus, Manfred Weber.

Az elsődleges információk szerint a rendőrség a 2019-es európai uniós választási kampány során elkövetett korrupció gyanúja miatt folytat nyomozást, és ehhez kapcsolódóan foglalt le számítógépeket Brüsszelben. Az ügy központi figurája Mario Voigt, aki Manfred Weber digitális kampánymenedzsereként dolgozott a legutóbbi európai választási kampányban. A vizsgálatok arra vonatkoznak, hogy Voigt Türingiában bejegyzett cége törvényesen járt-e el a megbízás teljesítése során.

Sajtóértesülések szerint Mario Voigt, aki jelenleg a CDU vezetője Türingiában, tavaly lemondott mentelmi jogáról a tartományi parlamentben, bár nem világos, hogy ezek az ügyek összefüggenek-e. Az EPP rövid közleményében megerősítette, hogy „a belga és a német rendőri hatóságok képviselői ellátogattak a párt brüsszeli székházába” április 4-én. Hozzátették – és ezzel az előbbieket megerősítették –, hogy „a házkutatás a németországi Türingiában folyamatban lévő vizsgálathoz kapcsolódik”.

Ehhez kapcsolódóan: Kihallgatják a korrupciós botrány miatt az EP-képviselőt

„A párt teljes átláthatóság mellett működik együtt az érintett hatóságokkal, minden lényeges információt és dokumentációt megadva” – áll közleményükben, ennél többet azonban nem mondanak. Nem hivatalosan azonban azt is megerősítette egy néppárti forrás, hogy az ügy egy olyan vállalkozóhoz kapcsolódik, aki a 2019-es kampányban az Európai Néppártnak dolgozott, és egy németországi alvállalkozójával van problémája a hatóságoknak. Mario Voigt egyébként tagadja a vádakat.

Ezekben a hónapokban több korrupciós botrány is megrázta az európai politika világát. A legismertebb a Katar-gate-ügy, amely miatt jelenleg is börtönben van Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, volt szociáldemokrata képviselő, de több politikussal, parlamenti dolgozóval és civil szervezet képviselőjével szemben is folyik eljárást. Ebben az ügyben a nyomozók szerint Katar vesztegetett meg személyeket, akiktől azt remélte, hogy segítenek jobb színben feltüntetni a katari politikát.

Az Európai Bizottságnál pedig Henrik Hololeinek, a közlekedési főigazgatóság vezetőjének kellett távoznia a posztjáról, mert kilenc repülőjegyet fogadott el a katari államtól vagy hozzájuk köthető csoportoktól. Arra nincs adat, hogy Hololeit megvesztegették volna, jelenleg is az Európai Bizottságnál dolgozik, csak más pozícióban.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG