Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házkutatás a kormányzó Osztrák Néppártnál


Sebastian Kurz
Sebastian Kurz

Az osztrák ügyészek házkutatást tartottak Sebastian Kurz kancellár konzervatív pártjának, az Osztrák Néppártnak és néhány legközelebbi segítőjének irodáiban és lakásán. Osztrák médiaértesülések szerint a házkutatások az újsághirdetések állami kifizetéseihez kapcsolódó korrupció gyanújával függenek össze.

A nyomozás a Reuters beszámolója szerint újabb politikai fejtörést okoz Kurz kancellárnak, akit a korrupcióellenes ügyészek májusban hamis tanúzás gyanújával külön vizsgálat alá vettek.

A Die Presse és a Kurier úgy tudja, hogy a vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, elsősorban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatok manipulálása érdekében. Utóbbi tagadta, hogy közvélemény-kutatások közzétételéért cserébe kormányzati kifizetéseket kapott reklámra, a bulvárlap szerint az ügyészek „nyilvánvalóan súlyos félreértések” alapján nyomoznak.

A vádhatóság gyanúja szerint ugyanakkor a hirdetéseket a pénzügyminisztérium fizette, és azok kizárólag az ÖVP pártpolitikai érdekeit szolgálták.

A pénzügyminisztérium egyik osztályánál is tartottak razziát – közölte a minisztérium szóvivője.

Az ÖVP szerint a kancellár és pártja a célpont

A Reuters beszámolója szerint az ÖVP többször is vádolta a korrupcióellenes ügyészeket elfogultsággal. Gaby Schwarz, az ÖVP alelnöke például emlékeztetett arra, hogy a vádak között több olyan esemény van, ami öt évvel ezelőtt történt. Szerinte az akciók célja továbbra is ugyanaz: súlyosan ártani a Néppártnak és Sebastian Kurznak.

Schwarz emlékeztetett arra, hogy 2013-ban hasonló razziát hajtottak végre az ÖVP központjában, és nem találtak semmi terhelőt.

A korrupcióellenes ügyészség nem kívánt nyilatkozni. Az osztrák kancellária szóvivője megerősítette, hogy a szóvivőnek, a médiakapcsolatok vezetőjének és Kurz vezető munkatársának irodájában és otthonában volt házkutatás, anélkül hogy azt megindokolták volna.

A Reuters megjegyzi, hogy az osztrák minisztériumok újsághirdetésekre szánt nagy költségvetésére már régóta a médiára gyakorolt indokolatlan befolyásolás lehetséges forrásaként tekintenek.

XS
SM
MD
LG