Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házkutatást tartottak egy európai parlamenti dolgozónál orosz befolyásolási kísérletek ügyében


Rendőrautó az Európai Parlament brüsszeli székháza előtt 2024. május 29-én
Rendőrautó az Európai Parlament brüsszeli székháza előtt 2024. május 29-én

A rendőrség átkutatta az érintett alkalmazott otthonát, illetve brüsszeli és strasbourgi irodáját is. Az eljárás része az orosz befolyásolási kísérletek ügyében indult nyomozásnak.

Alexander De Croo belga miniszterelnök még áprilisban jelentette be, hogy a helyi hatóságok nyomozást indítanak, miután a hírszerzés megerősítette egy hálózat létezését, amelynek egyik legfőbb célja Ukrajna támogatásának aláásása.

„A mostani házkutatások a beavatkozással, a passzív korrupcióval és a bűnszervezetben való tagsággal kapcsolatos ügy részét képezik, és összefüggésben állnak az orosz beavatkozás jeleivel, amelyek szerint az Európai Parlament tagjait megkörnyékezték és lefizették annak érdekében, hogy orosz propagandát terjesszenek az Európa Hangja hírportálon keresztül” – tájékoztatott az ügyészség szerdán.

Ehhez kapcsolódóan: Political Capital: Kimutatható a fideszes EP-képviselők orosz- és Kína-barátsága

A vádhatóság közleményében arra is kitértek, hogy a szóban forgó személynek „ebben jelentős szerepe lehetett”.

„Titkosszolgálatunk szerint Moszkva célkitűzései rendkívül világosak. A cél, hogy elősegítsék minél több oroszbarát jelölt megválasztását az Európai Parlamentbe, és megerősítsenek az intézményben bizonyos oroszbarát narratívákat” – tudatta a belga kormányfő.

„Amennyiben felkérik, az Európai Parlament teljes mértékben együttműködik a bűnüldöző szervekkel, hogy támogassa az igazságszolgáltatás munkáját. A jövőben is hasonlóan fog eljárni” – szögezte le a képviselő-testület.

A házkutatásokra kevesebb mint két héttel az EP-választások előtt került sor.

Ehhez kapcsolódóan: Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

Bennfentes források szerint Maximilian Krahról, az Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőjének munkatársáról van szó.

A politikus esetében már korábban is felvetődött az a gyanú, hogy pénzt kaphatott a Kreml ügynökeitől, áprilisban pedig letartóztatták asszisztensét, Jian Guót, amiért a vád szerint Kínának kémkedett. Ekkor az ügyben tanúként kezelt Krah brüsszeli irodáját is átkutatták.

Ehhez kapcsolódóan: Reagáljon az EP-választás orosz befolyásolása miatti aggodalmakra – kéri a belga és a cseh kormányfő az EU-t

Az Európai Unió nemrég betiltotta a csehországi bejegyzésű Európa Hangja hírportált és három másik orosz médiumot, ugyanis arra jutottak, hogy álhíreket közöltek és hamis, Moszkva-párti narratívát terjesztettek.

A cseh kormány szankciókat vezetett be több ember ellen, miután lelepleztek egy oroszbarát befolyásolási akciót. A vádak szerint EP-képviselőket környékeztek meg, és pénzt ajánlottak nekik, hogy terjesszék az orosz propagandát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG