Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házról házra járva tartóztatják le a puccs elleni tüntetések szervezőit Szudánban


Zászlót lengető tüntető Kartúmban 2021. október 25-én
Zászlót lengető tüntető Kartúmban 2021. október 25-én

Számos tüntetőt letartóztattak a biztonsági erők Szudánban a katonai hatalomátvételt követően, miközben a fővárosban és környékén továbbra is kisebb utcai tiltakozások zajlanak.

Helyszíni tudósítások szerint Kartúm keleti részében demonstrálók százai kövekkel dobálják a rendfenntartókat, akik a felállított barikádok lebontásán dolgoznak. Innen északra a rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be többtucatnyi tüntető ellen.

A továbbra is a megdöntött polgári kormányhoz hű tájékoztatási minisztérium arról számolt be, hogy a biztonsági erők egyre szorosabb ellenőrzés alá vonják a fővárost. „Teljes negyedeket és utcákat zártak körül páncélozott járművekkel és fegyveresekkel” – jelentette a tárca.

Miután több szudáni diplomata is szolidaritását fejezte ki a tüntetőkkel, a hadsereg felmentette a szolgálat alól az ország egyesült államokbeli, franciaországi, kínai és katari nagykövetét, ahogy az Európai Unióhoz és az ENSZ-hez delegált misszió vezetőjét is.

Az október 25-i puccs óta egyre fokozódik a nemzetközi nyomás a szudáni hadseregen. A Világbank és az Egyesült Államok is befagyasztotta támogatásait, az Afrikai Unió pedig felfüggesztette az ország tagságát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt szudáni kollégájával, és élesen elítélte Abdullah Hamdok miniszterelnök, illetve több kormánytag őrizetbe vételét. Tájékoztatása szerint azt is megvitatták, miként tudná Washington leginkább segíteni a demokráciához vezető, polgári irányítású átmenetet.

Bedőlt az ingatag hatalommegosztási egyezség

Más nyugati országok is elítélték a katonai hatalomátvételt, és a kormány tagjainak mielőbbi szabadon bocsátását sürgették. Aggodalmát fejezte ki a történtek miatt egyebek mellett az Európai Unió és az Arab Liga is.

Az országot harminc éven át Omár el-Besír elnök irányította vaskézzel, aki végül megbukott a 2019-ben kirobbant tömegtüntetések nyomán. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek.

A hatalom megosztásáról szóló ingatag egyezséget Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok felrúgta a hét elején, amikor a hadsereg őrizetbe vett több minisztert és civil vezetőt, illetve megszállta az állami rádió és tévé székházát. Tiltakozásképpen országszerte demonstrációk kezdődtek, és a fegyveres erők többször is tüzet nyitottak a tömegre. Legalább tucatnyi ember vesztette életét. Azóta a katonák házról házra járva tartóztatják le a tüntetések szervezőit.

A puccsot vezető tábornok szerint a hatalomátvételre a polgárháború megelőzése érdekében volt szükség. Nyilatkozatában hangsúlyozta a demokrácia melletti elkötelezettségét, és azt ígérte, hogy 2023-ban szabad választásokat fognak tartani Szudánban.

A házi őrizetben lévő menesztett kormányfő eközben leszögezte, hogy továbbra is elkötelezett a civil demokratikus átmenet mellett.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG