Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rangos sajtódíjat nyert a Szabadon stábja


A Szabadon szerkesztő-riporterei: Báthory Róbert, Benyó Rita, Kuczogi Jakab és Bihari Ádám
A Szabadon szerkesztő-riporterei: Báthory Róbert, Benyó Rita, Kuczogi Jakab és Bihari Ádám

Idén a Szabad Európa tényfeltáró műsora, a Szabadon kapta az egyik legrangosabb magyarországi szakmai elismerést, az RTL által évente kiosztott Hégető Honorka-díjat.

A Szabadon első anyaga 2022. október végén került adásba. Azóta negyven epizód készült el a húsz–negyven perces riportfilmekből, amelyek olyan témákat dolgoztak fel, mint a tanárhiány, a budapesti olimpia, a Balaton kisajátítása vagy a magyar vidéket felfaló dizájnerdroghullám. A műsor gyártásában a Szabad Európa négy riportere vesz részt.

„A Szabadon azt a hitet adta vissza, hogy van értelme és hatása a munkánknak. Szenvedélyesen a közt szolgáljuk akkor is, amikor a politikusokat kérjük számon, és akkor is, amikor a legkiszolgáltatottabbak sorsát mutatjuk be” – mondta Benyó Rita.

Báthory Róbert úgy fogalmazott: „Ebben a műsorban olyan sztorikat mutathatok meg, amelyeket senki nem hinne el, ha csak cikk formájában jelennének meg. Ezek a történetek sokszor még nekem is hihetetlenek.”

Bihari Ádám és Kuczogi Jakab valamivel az indulás után csatlakozott a stábhoz. Ádám úgy véli, hogy „már a Szabadon nevében is benne van az, ami a szakmánk legfontosabb hozzávalója: szabadon beszélhetünk arról, amit mindenkinek látnia kellene”. „A Szabadon büszkeség és olyan lehetőség ilyen fiatalon, amit nem is tudtam elképzelni. Elképesztően felszabadító, hogy stresszmentesen és igényesen dolgozhatok!” – teszi hozzá Jakab.

Négy riporter kollégánk a díjjal
Négy riporter kollégánk a díjjal

A Szabadont több vidéki televízió is rendszeresen átveszi. Egyes epizódokat csaknem kétszázezren láttak YouTube-on, míg Facebookon a negyed-, sőt a félmilliós megtekintésszámot is elérték. A legnézettebb adást hatszázezerszer játszották le Facebookon. Az epizódokból írott változat is készül, a kimaradt interjúrészleteket Szabadon Plusz címen teszi közzé a Szabad Európa a YouTube-oldalán.

„A Szabadon igazi közszolgálat egy olyan médiakörnyezetben, ahol inkább politikai vagy egyéni érdekeket szolgál az, akinek ez lenne a feladata. Büszke vagyok, hogy a Szabadon elismerésével újabb igazolást kapott a három éve visszatért Szabad Európa küldetése” – mondta a díj kapcsán Vovesz Tibor, a Szabad Európa budapesti irodájának igazgatója.

A Hégető Honorka-díjat az RTL Klub által létrehozott Hégető Honorka Alapítvány adja ki évente. A kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó tévéműsorok készítői pályázhatnak rá.

A Szabadon alkotói stábja:

  • Báthory Róbert, Benyó Rita, Bihari Ádám, Kuczogi Jakab – riporter
  • Tóth Bálint – gyártásvezető
  • Gold Attila, Varga Zsolt – operatőr
  • Chilton Flóra, Török Csaba – vágó
  • Németh Balázs, Varga Dezső, Tóth József – technikus
  • Bárány Dóra – grafikus
  • Nagy András – szerkesztő
  • Mikes Vivien – olvasószerkesztő
  • 16x9 Image

    Nagy András

    Nagy András korábban televíziós riporterként, tudósítóként és műsorvezetőként dolgozott, többek között az RTL Klubnál és a Magyar Televíziónál. Az utóbbi tíz évben videóriporter volt az egykori Népszabadságnál, majd az AP és az FSN amerikai hírügynökségnél. Most a Szabad Európa multimédiás tartalmait szerkeszti.

XS
SM
MD
LG