Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háborús közelkép: áldozatok ezrei és megalázott katonák


Azeri katona pózol egy fényképen Hegyi-Karabahban 2020. november 25-én
Azeri katona pózol egy fényképen Hegyi-Karabahban 2020. november 25-én

Az azeri hatóságok először hozták nyilvánosságra a hegyi-karabahi háború következtében elhunyt katonai áldozatok számát. Eközben egy emberi jogi szervezet aggodalmát fejezte ki, mert több tucat a közösségi médiában elérhető videófelvétel arra utal, hogy azeri katonák bántalmaztak örmény hadifoglyokat.

Azeri tisztviselők december 3-án közölték, hogy közel 2800 azeri katona halt meg az örményekkel 44 napon át folytatott hegyi-karabahi harcokban.

A védelmi minisztérium csaknem három héttel azután hozta nyilvánosságra az adatokat, hogy a vitatott terület miatt kitört összecsapások - az oroszok által közvetített tűzszünet nyomán - befejeződtek.

Hegyi-Karabah jog szerint Azerbajdzsán része volt, de a kilencvenes évek eleje óta a helyi örmények fennhatósága alatt állt. Az azóta eltelt időszakban az idén szeptember 27-én kirobbant harcok voltak a két ország közt a legsúlyosabbak. A háború befejezetével az azeriek átvették a felügyeletet a hegyvidéki régió és a környező területek nagy része felett.

A védelmi minisztérium közölte, hogy 2783 embert veszített a konfliktus során, több mint száz alkalmazottjuk eltűnt, 1245 katona pedig megsebesült.

Örményországban még folyik a halottak azonosítása

Örményországban az egészségügyi minisztérium tisztviselői azt mondták a Szabad Európának, hogy eddig 2718 katona holttestét vizsgálták meg. Előfordulhat, hogy ezek között a holtestek között azeri katonák is vannak.

A hegyi-karabahi közigazgatásban dolgozó tisztviselők korábban közölték, hogy eddig 1741 katona és tiszt holttestét sikerült azonosítani.

Az azeriek verték, cukkolták az örmény hadifoglyokat

Közben egy New York-i székhelyű emberi jogi szervezet aggodalmát fejezte ki az örmény hadifoglyokat érő embertelen bánásmód miatt.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet legújabb jelentésében az áll, hogy az azeriek által elfogott örmény katonák sokszor fizikai bántalmazásnak és megalázásnak voltak kitéve.

A közösségi médiában széles körben elterjedtek azok a videófelvételek, amelyeken azeriek pofozzák, rugdossák és cukkolják az örmény hadifoglyokat - állítja a HRW.

A videókon egyértelműen látszik, hogy az örmény hadifoglyokat megalázó módon arra kényszerítették, hogy csókolják meg az azeri zászlót, dicsérjék Ilham Alijev azeri elnököt, szidalmazzák Nikol Pasinján örmény miniszterelnököt és jelentsék ki, hogy Hegyi-Karabah Azerbajdzsánhoz tartozik.

A HRW a több tucatnyi felvételből 14 olyan, a közösségi médiában közzétett videót vizsgált meg, amelyeken az örmény hadifoglyok kínzását mutatják be. Az emberi jogi szervezet munkatársai beszéltek öt olyan hadifogoly családjával is, akiket ezeken a felvételeken bántalmaztak. A videókat Telegram, a Kolorit 18+ és a Karabah News csatornáin, valamint számos Instagram-fiókon tették közzé.

Noha a nemzetközi humanitárius törvények és a fegyveres konfliktusokat szabályozó jogszabályok előírják, hogy a hadifoglyokkal minden körülmények között emberségesen kell bánni, a videók többségén a fogvatartók arca jól látható, ami azt sugallja, hogy azok nem tartottak a felelősségre vonástól - közölte a HRW december 2-i jelentésében.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG