Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hegyi-Karabah lakosságának fele elmenekült, a szakadár kormány feloszlik


Menekülő örmények a határátlépés után egy teherautó platóján Kornidzor közelében 2023. szeptember 28-án
Menekülő örmények a határátlépés után egy teherautó platóján Kornidzor közelében 2023. szeptember 28-án

Hegyi-Karabah szeparatista kormánya csütörtökön bejelentette, hogy feloszlatja önmagát, év végére megszűnik az el nem ismert köztársaság. Örmény tisztviselők szerint a lakosság több mint fele már elmenekült.

Mindez azután történt, hogy Azerbajdzsán villámtámadást hajtott végre a teljes ellenőrzés visszaszerzésére szakadár régiója felett, és követelte, hogy az ottani örmény csapatok tegyék le a fegyvert, a szeparatista kormány pedig oszlassa fel magát.

A feloszlatásról szóló rendeletet a régió szeparatista elnöke, Szamvel Sakramanján írta alá. A dokumentum a harcok befejezéséről kötött múlt heti megállapodásra hivatkozik, amelynek értelmében Azerbajdzsán lehetővé teszi Hegyi-Karabah lakóinak „szabad, önkéntes és akadálytalan mozgását” a csapatok lefegyverzéséért cserébe.

Ehhez kapcsolódóan: Az USA és az EU segélyt ígér a karabahi menekülteknek, tízezrek hagyják el a térséget

Hegyi-Karabah Azerbajdzsán régiója, és az 1994-ben véget ért szeparatista harcok során került az örmény hadsereg támogatását élvező ottani örmény erők kezére. A 2020-as, hathetes háborúban Azerbajdzsán visszafoglalta a térség egyes részeit olyan környező területekkel együtt, amelyeket a korábbi konfliktus után a magukénak vallottak az örmény erők.

A legutóbbi offenzívát és az orosz békefenntartók közvetítésével megkötött tűzszüneti megállapodást követően Azerbajdzsán megkezdte a tárgyalásokat a hegyi-karabahi szakadár hatóságokkal a térség újraegyesítéséről Azerbajdzsánnal. Az azeri hatóságok ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják az ott élő örmények jogait, és tíz hónapos blokádjuk után helyreállítják az ellátást. Sok helyi azonban megtorlástól tart, és úgy döntött, hogy Örményországba távozik.

Örmény tisztviselők szerint csütörtök reggelig Hegyi-Karabah lakosságának több mint a fele – 65.000-nél több ember – menekült Örményországba.

Ehhez kapcsolódóan: Bajban az örmény kormányfő – reméli, hogy Hegyi-Karabahban maradhatnak az ottani örmények

A tömeges kivándorlás vasárnap este kezdődött, a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő egyetlen út gyorsan megtelt autókkal, ami órákig tartó forgalmi dugót okozott. Hétfő este felrobbant egy üzemanyagtartály az egyik benzinkútnál, ahol a blokád miatt hiánycikknek számító üzemanyagért álltak sorba az indulni vágyók. Legkevesebb 68-an meghaltak, csaknem háromszázan megsérültek, több mint száz embert azóta is eltűntként tartanak nyilván.

Egyelőre nem világos, hogy a térséget benépesítő örmények közül bárki is ott marad-e. Sakramanján csütörtöki rendelete arra szólította fel Hegyi-Karabah lakosságát – beleértve a távozókat –, hogy „ismerkedjenek meg az Azerbajdzsáni Köztársaság által kínált újraegyesítési feltételekkel, hogy aztán egyéni döntést hozhassanak a maradásról (vagy visszatérésről) Hegyi-Karabahba”.

Ehhez kapcsolódóan: A blokád szigorításával Azerbajdzsán választás elé állítja a karabahi örményeket: megadják magukat, vagy éhen halnak

Az azeri hatóságok csütörtökön terrorizmus finanszírozásával, illegális fegyveres alakulatok létrehozásával és az államhatár illegális átlépésével vádolták meg Ruben Vardanjánt, a hegyi-karabahi szeparatista kormány egy nappal korábban letartóztatott egykori vezetőjét.

Azeri tisztviselők szerint Vardanjánt, az Oroszországban meggazdagodott milliárdost akkor vették őrizetbe, amikor több ezer emberrel együtt megpróbált átjutni Örményországba a szakadár térségből. Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba kísérték. Letartóztatása vélhetően Azerbajdzsán szándékát jelzi a hatalom mielőbbi megerősítésére a térség felett.

Vardanján 2022-ben költözött Hegyi-Karabahba, és hónapokig állt a regionális kormány élén, mielőtt idén lemondott.

Az egyetlen reptéren várakoznak – Menekülnének az örmények az azeri blokád alá vont Hegyi-Karabahból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:51 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG