Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem biztos, hogy lezárult a pilismaróti kavicsbányaügy – vélik a helyi civilek


A Dunakanyar látképe a kavicsbánya tervezett helyével
A Dunakanyar látképe a kavicsbánya tervezett helyével

A bányaügy nincs még lezárva, a kormányhivatalnál folyamatban van a környezetvédelmi engedélyezési eljárás, amely a vállalkozó kérésére szünetelés alatt állt – adta hírül a tervezett pilismaróti bánya ellen küzdő helyi szervezet, a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület.

A Dunakanyar egyik zöldterületekkel körülvett településén, Pilismaróton kavicsbánya nyitására készül évek óta egy vállalkozó. Az ügyben augusztus 27-én tartott népszavazás azért lett érvénytelen, mert nem vett részt rajta a szavazásra jogosultak legalább fele. 955 érvényes szavazat kellett volna (a szavazóköri névjegyzéken lévő választópolgárok száma 1910), amihez nem sok hiányzott. A 781 leadott szavazatból 770 lett érvényes. Az igen szavazatok száma 98, a nem szavazatoké 672 volt.

Ehhez kapcsolódóan: Érvénytelen lett a kavicsbányáról szóló népszavazás Pilismaróton

Az önkormányzat testülete ennek ellenére figyelembe vette az eredményt, és szeptember végén visszavonta a bánya ügyében született határozatokat, felmondta a szerződéseket.

A pilismaróti önkormányzati testület szeptember 26-i ülése
A pilismaróti önkormányzati testület szeptember 26-i ülése

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület szerint ennek ellenére továbbra sincs garancia arra, hogy nem valósul meg a kavicsbánya. A szervezet szerint ugyanis a népszavazás eredménye – amelyet a képviselő-testület elfogadott – csak egy évig köti az önkormányzatot. Szerintük 2024. augusztus 27. után a képviselő-testület bármikor felülírhatja a népszavazás következményeit új határozattal, rendelettel. Ráadásul a bányatelek befektetéssel kapcsolatos, és a kiemelt fejlesztési területről szóló önkormányzati rendeletek még mindig hatályosak.

Ehhez kapcsolódóan: Vasárnap népszavazás lesz a pilismaróti kavicsbányáról

Megkerestük Hunyadi Balázs polgármestert és a beruházást tervező GM-PRO Kft.-t, hogy megismerjük a véleményüket a bányaberuházás kapcsán jelenleg kialakult helyzetről, de mostanáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület szerint idén március 9-én a kormányhivatal elindította a környezetvédelmi engedélyezési eljárást a 2019-es környezeti hatástanulmány alapján. A civil szervezet elküldte a kormányhivatalnak szakmai kifogásait, és ügyfélként bejelentkezett az eljárásba. Így derült ki, hogy a vállalkozó a környezetvédelmi engedélyezési eljárás szüneteltetését kérte (és március 24-én meg is kapta).

A civil szervezet közleménye hangsúlyozza: szeptember 29-én a vállalkozó kérésére folytatódott a környezetvédelmi engedélyezési eljárás, amiről ők ügyfélként értesítést kaptak a kormányhivataltól október 3-án. Három nappal később a vállalkozó újra kérte az eljárás szünetelését. Az egyesület azzal érvel, hogy a törvény szerint több ügyfél esetén valamennyiük közös kérelme kell az eljárás szüneteléséhez, ők ezt nem kérik, így szerintük a környezetvédelmi engedélyezési eljárást szüneteltetés nélkül végig kell vinni. A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület ezért ismét a kormányhivatalhoz fordult.

A pilismaróti kavicsbányát ellenzők egyik plakátja
A pilismaróti kavicsbányát ellenzők egyik plakátja

Hiánypótlás és eltitkolt közérdekű adatok

A civil szervezet úgy tudja: a kormányhivatal már kétszer felszólította a GM-PRO Kft.-t hiánypótlásra azzal, hogy frissítsék, aktualizálják a 2019 decemberében benyújtott környezeti hatásvizsgálati dokumentációt.

Az egyesület sérelmezi, hogy két korábbi, a bányaüggyel összefüggő közérdekű adatkérésükre a mai napig nem kaptak választ az önkormányzattól. A civil szervezet szerint a 2023. március 9-én elindított eljárás ügyintézési határideje 105 nap, amibe nem számít bele a szünetelés időtartalma (hatvan nap), így legkésőbb ez év végén már várható a kormányhivatal döntése az ügyben.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG