Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Herszoni elnyomás: orosz illetékesek kényszerítik az emberekre az orosz útlevelet


Július 25-én a herszoniak biztonsági ellenőrzésen esnek át abban az irodában, ahol orosz útlevelet igényelhetnek. Erre mostantól szükség van a munkavállaláshoz, a vezetéshez és a pénzügyi juttatások igénybevételéhez az orosz ellenőrzésű régióban
Július 25-én a herszoniak biztonsági ellenőrzésen esnek át abban az irodában, ahol orosz útlevelet igényelhetnek. Erre mostantól szükség van a munkavállaláshoz, a vezetéshez és a pénzügyi juttatások igénybevételéhez az orosz ellenőrzésű régióban

Az orosz hatóságok bekeményítettek a helyi lakosokkal szemben a nagyrészt megszállt dél-ukrajnai Herszon régióban. Házról házra járva házkutatást tartanak, és előírják, hogy orosz jogosítványt, sőt orosz útlevelet szerezzenek, ha dolgozni akarnak – mondta egy ukrán tisztviselő.

Jurij Szobolevszkijnek, a herszoni regionális tanács egyik vezető tisztségviselőjének megjegyzései újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a megszálló orosz hatóságok igyekeznek elhallgattatni minden másként gondolkodót és ellenzékit a Moszkva által szervezett népszavazás előtt, amely a következő hetekben várható. Egy ilyen szavazás, amely Kijev és független megfigyelők szerint illegitim lenne, valószínűleg megnyitná az utat Moszkva előtt, hogy a régiót Oroszországhoz csatolja.

Herszon és a szomszédos Zaporizzsja régió egyre hevesebb harcok középpontjában áll, mivel Ukrajna ellentámadást készül indítani. Az erőfeszítés vélhetően részben a népszavazás megzavarására irányul.

Egy nő sétál Herszonban július 25-én a Vlagyimir Putyin orosz elnököt idéző plakátok mellett: „Oroszország itt van – örökre. Az oroszok és az ukránok egy nép, egységes egész”
Egy nő sétál Herszonban július 25-én a Vlagyimir Putyin orosz elnököt idéző plakátok mellett: „Oroszország itt van – örökre. Az oroszok és az ukránok egy nép, egységes egész”

A hétvégén Ukrajna megtámadta az utolsó épségben maradt Dnyeper-hidat Herszon közelében, és súlyosan megrongálta, akadályozva az orosz erőfeszítéseket a folyó nyugati partján lévő erők utánpótlására vagy a megmaradt csapatok evakuálására. A szomszédos Mikolajiv régió vezetője, Vitalij Kim augusztus 13-án azt mondta, hogy magas rangú orosz tiszteket vontak ki a nyugati parti állásokból, bár ezt nem erősítették meg azonnal.

Herszon régiót az orosz erők röviddel a február 24-i invázió után nagyrészt elfoglalták, gyorsan mozogtak, hogy megpróbálják megszilárdítani az ellenőrzést, de nincsenek elegen, mondta Szobolevszkij a Jelenidő című műsornak adott, augusztus 13-i interjúban. Most az orosz Nemzeti Gárda – egy félkatonai rendőri erő – tisztjei vannak Herszonban, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, vagyis az FSZB, Oroszország elsődleges biztonsági szervének emberei.

„Most egész településeket fésülnek át. Száz-százötven orosz gárdista érkezik az FSZB kíséretében – mondta Szobolevszkij. – Minden települést egyszerűen lezárnak, és minden házat ellenőriznek, legyen szó faluról vagy kisvárosokról.”

„Mindent ellenőriznek: a dokumentumokat, a mobiltelefonok tartalmát, a garázsokat, a járműveket. Több cél is van. Először is hosszú listájuk van a »hűtlen« emberekről, mert az ellenállás Herszon régióban nagyon masszív és nagyon aktív” – mondta.

Kínzások, eltűnések a megszállt délen

Míg Herszonból és Zaporizzsjából sokan elvándoroltak, miután az oroszok átvették az irányítást, sokan maradtak is. Emberi jogi aktivisták hitelesen dokumentáltak eseteket arról, hogy az orosz erők embereket kínoztak meg, jogellenesen tartottak fogva vagy erőszakos módon eltüntettek.

„Az orosz erők Dél-Ukrajna megszállt területeit a félelem és a vad törvénytelenség vidékévé változtatták – mondta Julija Gorbunova, a Human Rights Watch kutatója egy júliusban kiadott jelentésében. – A kínzás, az embertelen bánásmód, valamint a civilek önkényes, törvénytelen fogva tartása az általunk dokumentált nyilvánvaló háborús bűnök közé tartozik, és az orosz hatóságoknak azonnal véget kell vetniük az ilyen visszaéléseknek, és meg kell érteniük, hogy felelősségre lehet és felelősségre is fogják vonni őket.”

Múlt héten az orosz megszálló hatóságok megkezdték az orosz jogosítványok és rendszámtáblák kiadását – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A hatóságok megkezdték az orosz valuta, a rubel forgalmazását is az ukrán hrivnya helyett.

„Lehetetlen bármilyen népszavazást tartani, ha nincs meg a lakosság teljes támogatása. Lehetetlen újjáépíteni Herszon régió egészségügyi rendszerét (…) ha a főorvosok szinte mind megtagadták az együttműködést, és elmentek, ha az osztályvezetők megtagadták az együttműködést, és elmentek, és ha az orvosok egyszerűen nem hajlandók ebben a rendszerben dolgozni – mondta. – Ugyanez vonatkozik az oktatásra is.”

Az orosz hatóságok igyekeztek pótolni a közszféra dolgozóit, például a tanárokat és az orvosokat, és orosz állampolgárokat toboroztak, hogy átlagon felüli fizetéssel dolgozzanak a régióban – mondta Szobolevszkij.

Egy oroszbarát harcos sétál át a belügyminisztérium egyik irodáján, miközben a herszoniak orosz útlevelet igényelnek. Egy vezető ukrán helyi tisztviselő azonban azt mondja, hogy a kérelmezők száma „elenyésző”
Egy oroszbarát harcos sétál át a belügyminisztérium egyik irodáján, miközben a herszoniak orosz útlevelet igényelnek. Egy vezető ukrán helyi tisztviselő azonban azt mondja, hogy a kérelmezők száma „elenyésző”

Az orvosok esetében, mondta, az adminisztrátorok megkövetelik, hogy azok, akik meg akarják tartani az állásukat, fogadják el az orosz bankok által kibocsátott bankkártyát és azt, hogy a fizetésüket rubelben kapják.

„Most eljutottunk oda, hogy ha dolgozni akarsz, ha meg akarod kapni a pénzed, ha embereket akarsz gyógyítani, útlevelet kell kérned” – tette hozzá Szobolevszkij.

Arra a kérdésre, hogy a lakosság hány százaléka igényelt vagy kapott önként orosz útlevelet, jelezte, hogy ez elenyésző, és az ukrán hazafiasságnak és a megszálló hatóságokkal szembeni ellenszenvnek tulajdonította.

„Objektíve elhanyagolható szám – mondta. – Annyira kicsi, hogy még százalékban sem lehet kifejezni. Az útlevelet kapók többsége nyugdíjas.”

Útlevelek és kifizetések

Szobolevszkij megjegyzéseit nem lehetett azonnal független forrásból megerősíteni, bár állításait, miszerint a közalkalmazottakat arra kényszerítik, hogy hozzájáruljanak a rubelben történő fizetéshez, az ukrán katonai hírszerzőszolgálat is megerősítette. Szerintük a herszoni mentőszolgálat dolgozóit is arra kényszerítik, hogy orosz valutában vegyék fel a fizetésüket.

Az orosz hatóságok bezárták az ukrán bankok fiókjait és bankautomatáit, bezárták az ukrán posta irodáit is, amelyeket gyakran használnak pénzutalásra vagy a nyugdíj felvételére.

Az emberek pénzsegélyért állnak sorba az orosz erők által ellenőrzött Herszonban
Az emberek pénzsegélyért állnak sorba az orosz erők által ellenőrzött Herszonban

„Néhány nyugdíjas, aki készpénzben kapja a nyugdíját, elvesztette a lehetőségét, hogy egyáltalán megkapja – mondta Szobolevszkij. – Azok pedig, akik kártyára kapták a nyugdíjat, rendkívül korlátozottan tudják használni a pénzt, mert az ukrán terminálokat eltávolították az üzletekből, a piacon nem lehet kártyával fizetni és rendkívül nehéz pénzt utalni. Megpróbálnak minden szolgáltatást blokkolni, amennyire csak lehet.”

A katonai hírszerző ügynökség augusztus 14-i értékelésében közölte, hogy a humanitárius segélyt kapó herszoni lakosokat arra kényszerítették, hogy személyes adatokat adjanak meg kérdőíveken. Az ügynökség szerint az embereket orosz mobiltelefon-szolgáltatók használatára csábítják nagy adatforgalomra vonatkozó ajánlatokkal, cserébe az útlevéladatok megadásáért.

Szobolevszkij azt jósolta, hogy a régió lakosságának csekély százaléka fog végül önként orosz útlevelet szerezni.

„Ezek árulók, akik átlépték a határt, elárulták magukat, elárulták a népüket, a hazájukat, a gyermekeiket – elárultak mindent” – mondta.

Szöveg: Mike Eckel, a Szabad Európa vezető tudósítója Irina Romalijszka, a Jelenidő tudósítójának jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG