Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heteken belül az omikron lesz a domináns változat Európában


Anya és lánya arcmaszkban sétál Manhattanben 2021. december 6-án, miután Bill de Blasio New York-i polgármester bejelentette, hogy a magánszektor munkavállalói számára is kötelezővé kell tenni az oltást az omikron terjedése miatt
Anya és lánya arcmaszkban sétál Manhattanben 2021. december 6-án, miután Bill de Blasio New York-i polgármester bejelentette, hogy a magánszektor munkavállalói számára is kötelezővé kell tenni az oltást az omikron terjedése miatt

Várhatóan januárra vagy februárra az omikron lesz az uralkodó koronavírus-variáns az Európai Unióban – közölte a közösség egészségügyi ügynöksége. Hiába kevésbé súlyosak a tünetek, fertőzőképessége miatt túlterhelheti az egészségügyet. Az eddigi oltások viszont hatásosnak tűnnek ellene.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) december 15-én közzétett frissített kockázatértékelésével egy időben a térség egészségügyi rendszerei máris nagy nyomás alatt állnak a jelenleg domináns delta-változat miatt, és ez új korlátozások bejelentésére kényszeríti a kormányokat.

Az omikron által okozott fertőzés súlyosságára vonatkozó adatok továbbra is korlátozottak, de az első bizonyítékok arra utalnak, hogy a tünetek kevésbé súlyosak, mint a korábbi változatoknál. Még mindig túl korai az omikron halálozási képességét megállapítani más vírusváltozatokhoz viszonyítva.

A variáns nagyon fertőző, és úgy tűnik, hogy a vakcina hatékonyságának csökkenésével jár – közölte az ECDC.

Ha kevésbé is súlyos, túlterhelheti az egyészségügyet

„Még akkor is, ha az omikron okozta fertőzés és betegség kevésbé súlyos, az esetszám meredek, exponenciális növekedése a súlyos betegséggel járó esetek számának növekedéséhez vezet” – áll az értékelésben.

Miközben az európai országok a delta-variáns súlyos hatásával szembesülnek, a kórházi kezelések számának további növekedése gyorsan túlterhelheti az egészségügyi rendszereket – jegyzi meg.

Sok európai kormány sürgeti az oltatlanokat, hogy vegyék fel az oltást, az oltottak pedig kérjenek emlékeztető oltást. December 15-én több uniós ország megkezdte az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását.

Horvátország, Németország, Görögország, Magyarország és Spanyolország azok között van, akik megnyitották az oltási lehetőséget a fiatalabb gyerekek előtt, és várhatóan más nemzetek is követik őket.

A kontinentális Európa és a világ többi része Nagy-Britanniától kaphatja meg a kulcsát annak, mire számíthat.

Londonra figyelnek

Nagy-Britanniában 78 610 új fertőzést regisztráltak december 15-én, ami a legmagasabb megerősített napi esetszám az egész járvány során.

Az Egyesült Királyság tisztviselői szerint az omikron napokon belül domináns változat lesz, és már Londonban van.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének vezetője, dr. Jenny Harries azt mondta, hogy az omikron-esetek kétnaponta megduplázódnak.

„A nehézség az, hogy ennek a vírusnak a megduplázódott növekedési ideje lerövidül, vagyis gyorsabban duplázódik, gyorsabban nő” – mondta Harries egy parlamenti bizottságban.

Az Egyesült Államokban az omikron az esetek mindössze három százalékáért felelős – mondta Rochelle Walensky, az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központjának igazgatója egy tájékoztatón. A delta-változat áll továbbra is a fertőzések és a halálesetek növekvő számának hátterében – tette hozzá.

„Arra számítunk, hogy a következő hetekben tovább fog nőni az omikronos esetek aránya itt, az Egyesült Államokban. A korai adatok azt sugallják, hogy az omikron jobban fertőz, mint a delta, körülbelül kétnapos duplázódási idővel” – közölte Walensky.

Az emlékeztető oltás hatásos, nem kell variánsspecifikus vakcina

Elmondta azt is, hogy a tisztviselők kezdték azt tapasztalni, hogy a Covid-megbetegedések száma nőtt az idősotthonok teljesen beoltott lakói között, de azok esetében, akik emlékeztető oltást is kaptak, a fertőzési arány tízszer alacsonyabb.

Ugyanezen a tájékoztatón Anthony Fauci, az Egyesült Államok fertőző betegségekkel foglalkozó vezető szakértője elmondta, hogy a jelenleg elérhető Covid–19-vakcinák emlékeztető oltásai hatásosak az omikronnal szemben, és úgy tűnik, nincs szükség variánsspecifikus emlékeztető oltásra.

„Az emlékeztető oltásaink működnek az omikron ellen. Jelenleg nincs szükség variánsspecifikus emlékeztető oltásra” – mondta Fauci.

„Több millió életet mentettek meg”: egy éve adták be az első Pfizer-oltást
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

XS
SM
MD
LG