Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heteken belül engedélyezheti az EU a Pfizer Covid-gyógyszerét


Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága hétfőn közölte, hogy heteken belül határozatot hozhat a Pfizer Covid–19 elleni tablettája, a Paxlovid engedélyezéséről. A gyógyszert az Egyesült Államokban már engedélyezték, miután kilencven százalékban hatékonynak bizonyult a súlyos betegség megakadályozására.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben egyelőre a vakcinák játszanak központi szerepet, de a szabályozók már vizsgálják az új terápiás eszközöket, elsősorban a fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszereket. A kutatásokat különösen sürgeti az omikron-variáns terjedése, amelyet már több mint 128 országban mutattak ki a világon.

Amerikában már engedélyezték

A közelmúltban a vakcinákat is fejlesztő Pfizer kért engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Paxlovid nevű tabletta engedélyezésére. A szabályozó szerv a tablettát 12 éves vagy annál idősebb, legalább negyven kilogramm súlyú és a betegségük súlyosbodásának nagy kockázatának kitett betegek enyhe vagy közepes fokú Covid–19-kezelésére engedélyezheti.

Az EMA novemberben kezdte a tabletta klinikai vizsgálatát, és elmondásuk szerint az eredmények egy részét már kiértékelték.

A Pfizer gyógyszerét nem sokkal a Covid–19 tüneteinek megjelenése után kell szedni öt napon keresztül. Az Egyesült Államokban végzett klinikai vizsgálat során a készítmény közel kilencven százalékban hatékony volt a kórházi ápolást igénylő szövődmények és a halálesetek megelőzésében a súlyos megbetegedés magas kockázatának kitett betegek esetében.

Az amerikai gyógyszerhatóság decemberben engedélyezte a Paxlovidot a 12 éves és idősebb betegek számára.

XS
SM
MD
LG