Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon is átvehette az irányítást az omikron


Egy hazai laborban a napi száz pozitív esetből hatvanban már az omikron jelenlétét mutatták ki.
Egy hazai laborban a napi száz pozitív esetből hatvanban már az omikron jelenlétét mutatták ki.

Csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, de még száz fölött jár a halottaké. Egy hazai laborban a napi száz pozitív esetből hatvanban már az omikron jelenlétét mutatták ki. Soha nem látott fertőzéshullámra készül Izrael. A szlovén államfő kiállna a kötelező oltás mellett.

Magyarországon folyamatosan csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Kedd óta 3005 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.249.694 főre nőtt az új beazonosított esetek száma. Elhunyt 115 beteg, velük az elhunytak száma 39.009 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 113.057 fő. Kórházban 3854 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen.

Az új fertőzések hatvan százalékát már az omikron okozza

A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon eddig 68 omikron esetet igazoltak. Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezető igazgatója az RTL Klub híradójának beszélt arról, hogy Magyarországon is gyorsan terjed az új mutáció.

Mint mondta, náluk a laborban naponta mintegy száz pozitív eset van, és a legutolsó százból már hatvan esetben az omikron jelenlétét mutatták ki, vagyis az új fertőzések hatvan százalékát már az omikron variáns okozza.

Izraelben soha ne látott fertőzési hullám közeledik

Ezt Naftali Bennett izraeli miniszterelnök mondta a Kan közszolgálati rádiónak adott interjúban. A politikus megfogalmazása szerint „nagyon nagy mértékű fertőzésnek leszünk kitéve, olyannak, amilyent még nem tapasztaltunk Izraelben. Egy pillanattal vagyunk a fertőzésfergeteg előtt. Meg fog történni, nem tudjuk megakadályozni".

A politikus az oltások fontosságát hangsúlyozta. A 9,4 millió lakosú országban az új fertőzöttek napi száma továbbra is rohamosan emelkedik, az R fertőzési együttható jelenleg 1,47, ami a járvány rohamos terjedését jelzi, hiszen száz fertőzött 147 embernek adja át a vírust. Jelenleg 15.487 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Az MTI összefoglalója szerint Magyarországról az utóbbi hónapban 16.747-en léptek be Izraelbe, közülük 201-en fertőzöttnek bizonyultak a repülőtéren, vagy a háromnapos karantén után elvégzett második, kötelező PCR tesztelésen. Ez a beutazók 1,2 százalékát jelenti.

Izraelben tavaly december vége óta 6.524.391, ötévesnél idősebb személyt oltottak be legalább egy Pfizer-vakcinával. Ez az ország lakosságának 70,16 százaléka. A lakosság 45,25 százaléka már három oltást kapott.

A szlovén elnök szerint lehetne kötelező az oltás

Borut Pahor szlovén államfő kiállna a koronavírus elleni kötelező oltás bevezetése mellett, ha a szakértők azt javasolnák, és azt kérné a képviselőktől, hogy egyhangúlag támogassák az erről szóló döntést.

Az elnök a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjúban azt mondta, megérti, hogy vannak, akik még most is félnek az oltástól, és a kor hőseinek nevezte azokat, akik leküzdik ezt a félelmet.

A politikus szerint a járvány tanulsága az, hogy az ország jelenlegi közegészségügyi rendszere alapos átalakításra szorul, ezért az egészségügy reformját a következő kormánynak prioritásként kell kezelnie.

XS
SM
MD
LG