Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hétfőig kaptak haladékot az új napelemesek, utána felfüggesztik a betáplálási lehetőséget


Az október 31-ig benyújtott igénybejelentések alapján megépülő napelemrendszer még betáplálhat a hálózatra
Az október 31-ig benyújtott igénybejelentések alapján megépülő napelemrendszer még betáplálhat a hálózatra

Akik október végéig beadják az igénybejelentő nyilatkozatot, azok még betáplálhatják a napelemük által termelt, fel nem használt áramot a hálózatba, a határidő lejárta után erre már nem lesz lehetőség, ami jelentősen rontja a napelem megtérülését – derül ki a Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent két rendeletből.

Az új szabályozás szerint novembertől csak olyan napelemrendszer (háztartási méretű kiserőmű, hmke) helyezhető üzembe, amely kizárólag a saját áramfogyasztáshoz termel villamos energiát, a közcélú áramhálózatba történő betáplálás lehetőségét felfüggesztik – számolt be a Bank360.

Az október 31-ig benyújtott igénybejelentések alapján megépülő napelemrendszer még betáplálhat a hálózatra. Igénybejelentésnek minősül az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán vagy internetes felületén az erre a célra készült nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználásihely-azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat.

Az október 31. utáni betáplálási stopra a napelemes cégek is nagyon készülnek, hirdetéseikben azt ígérik, hogy akár eddig az időpontig is megvalósítják az igénybejelentést.

A rendelet szerint a betáplálási lehetőség felfüggesztésének megszüntetésére a tervezett rendszerfejlesztést követően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz majd javaslatot.

Palkovics László technológiai miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy egy évig tart a betáplálási lehetőség felfüggesztése az új igénylők számára, mert várhatóan ennyi ideig tart a hálózat fejlesztése, amelyre jelentős mértékű uniós forrás áll majd rendelkezésre.

A másik rendelet a kisebb napelemes rendszerek megvalósítását és engedélyeztetését egyszerűsíti a Bank360 összefoglalója szerint. A legfeljebb 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű, háztartási méretű kiserőmű esetén nem lesz szükség helyszíni felülvizsgálatra, ha az igénybejelentést az áramszolgáltató erre kijelölt elektronikus felületén nyújtották be. Ilyen esetben a műszaki tervet három munkanapon belül el kell bírálni.

A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt meghaladó, de legfeljebb 50 kVA napelemrendszer esetén az igénybejelentő az áramszolgáltató által kiadott műszaki-gazdasági tájékoztató alapján a műszaki dokumentáció jóváhagyását megelőzően saját kockázatára megkezdheti a háztartási méretű kiserőmű telepítését, valamint a mérőszekrény kiépítését.

A napelempiac megmentése érdekében szakmai összefogás jött létre az iparági szakmai szervezetek között. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, a MANAP Iparági Egyesület, a Greenpeace Magyarország, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a tervek szerint közösen ismerteti álláspontját a háztartási naperőművek hálózati visszatáplálást felfüggesztő rendeletről, és bemutatja szakmai javaslatait.

XS
SM
MD
LG