Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves ágyúzás, minimális harctéri sikerek Kelet-Ukrajnában


Orosz rakétacsapás miatt kiégett épület Vinnicjában 2022. július 15-én
Orosz rakétacsapás miatt kiégett épület Vinnicjában 2022. július 15-én

A heves ágyúzás ellenére az orosz inváziós erők minimális harctéri sikereket tudtak csak elérni a Donyec-medencében, az ukrán hadsereg a túlerővel szemben is tartani tudja a védelmi vonalakat – írta friss jelentésében a brit hírszerzés.

A londoni védelmi tárca arról számolt be a Twitteren, hogy az ukrán fegyveres erők csapást mértek egy kulcsfontosságú Dnyeper-hídra az orosz ellenőrzés alatt álló területeken, és bár az átjáró valószínűleg még így is használható, ez „fontos sebezhetőséget” jelent az orosz hadsereg számára.

Mint rámutattak, a folyón átívelő hidak feletti ellenőrzés lényeges tényező lehet a Dnyepertől nyugatra eső területekért, például az Oroszország számára politikai és szimbolikus szempontból egyaránt fontos Herszon városért zajló harcok kimenetele szempontjából.

Eközben tüzérségi támadásokról érkeztek jelentések az ország számos térségéből, amelyekben még a frontvonalaktól távol lévő településeken is több civil életét vesztette.

Legalább egy ember meghalt, amikor rakétatalálat ért több célpontot a keleti Kramatorszkban, de helyi tisztségviselők szerint az oroszok nem kímélték a déli Odesszát és a szintén keleti Toretszket sem.

A Kreml ugyanakkor minden bizonyíték ellenére következetesen tagadja, hogy civil célpontokat bombázna, rendre azt állítják, hogy katonai létesítményeket támadtak.

Az ukránok a HIMARS-rendszertől várják az orosz offenzíva megállítását
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Gyökeres változást hozó nyugati fegyverek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki előző nap azt hangoztatta, hogy a modern nyugati fegyverekkel már képesek jelentős veszteségeket okozni a megszállóknak, most bejelentette, hogy parlamenti bizottságot állítanak fel ezen eszközök használatának szabályozására.

Aláhúzta: még nem érték olyan vádak az ukrán hadsereget, hogy visszaéltek volna ezen fegyverekkel, azonban az orosz propaganda ezzel kapcsolatos hazugságainak eloszlatása céljából fontos létrehozni ezt a testületet.

Szakemberek szerint a nagyobb hatótávolságú és pontosabb tüzérségi fegyverek, például az amerikai HIMARS rakétarendszerek gyökeres változást hozhatnak a déli országrész felszabadítására tervezett ukrán ellentámadásban.

Szerdán ül össze ismét az úgynevezett Ukrán Védelmi Kontaktcsoport. Az előző hasonló találkozón negyvenhét ország vett részt, amelyek közül húsz katonai segítségnyújtást ajánlott fel.

Őszi álreferendumok

A washingtoni Fehér Ház figyelmeztetett, hogy Oroszország újabb ukrajnai országrészek, így Herszon és Zaporizzsja megye, illetve Donyeck és Luhanszk újonnan elfoglalt területeinek illegális annektálását készíti elő, s ennek részeként már most zajlik az új vezetők kijelölése.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kiemelte: Moszkva akár már szeptemberben „hamis népszavazásokat” tarthat a szóban forgó területeken, emellett be akarja vezetni a rubelt hivatalos fizetőeszközként, a megmaradt lakosságot pedig az orosz állampolgárság felvételére kényszerítheti.

John Kirby leszögezte: azért hozza most nyilvánosságra az orosz terveket, hogy megmutassa a világnak, hogy bármiféle annektálás előre eltervezett, törvénytelen és illegitim.

„Az erőszakos bekebelezés az ENSZ Alapokmányának súlyos megsértését fogja jelenteni, amit nem hagyunk büntetlenül” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez esetben gyors, szigorú és a szövetségesekkel összehangolt válaszintézkedésekre kell készülnie a Kremlnek.

Végül arra is kitért, hogy az Egyesült Államok a napokban újabb fegyverszállítmány jelent be Ukrajna számára, amelynek további HIMARS rakétarendszerek is a részét fogják képezni.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG