Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok Donyeckben, Washington szerint már több mint kétszázezer a halott és sebesült katona


Önjáró tüzérségi jármű akcióban Bahmut mellett, a donyecki területen 2022. november 9-én
Önjáró tüzérségi jármű akcióban Bahmut mellett, a donyecki területen 2022. november 9-én

Újabb orosz támadásokat vertek vissza a kelet-donyecki térségben, ahol Moszkva folytatja offenzíváját Bahmut és Avdijivka irányában – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. Egy vezető amerikai tábornok arra a rendkívül sok szenvedésre figyelmeztetett, amelyet a háború hozott az ukránoknak.

Keleten akkor bontakoztak ki a heves harcok, amikor Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte a kivonulást a Dnyeper folyó nyugati partjáról a részben megszállt ukrajnai Herszon régióban, Moszkva legújabb nyilvánvaló kudarcaként a délkelet-ukrajnai hadszíntéren.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy visszaverte az orosz támadásokat a luhanszki területen is, amely a donyeckivel együtt alkotja a kelet-ukrajnai Donyec-medencei térséget.

Az orosz erők rakéta- és légicsapásokat indítottak, több mint harminc települést szórtak meg rakétákkal Donyeck, Luhanszk, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Mikolajiv, Szumi és Herszon térségében – közölte a hadsereg.

Mindkét oldal száz-százezer katonát veszíthetett

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője november 9-én közölte, hogy a háborúban mintegy százezer orosz és százezer ukrán katona vesztette életét vagy sebesült meg. Ez eddig a legmagasabb hivatalos nyugati becslés.

Milley november 9-én egy New York-i rendezvényen azt is állította, hogy körülbelül negyvenezer civil halt meg a konfliktusban.

A becsléseket független forrásból nem lehet megerősíteni.

Kijev és Moszkva egyaránt gondosan ügyel arra, hogy titokban tartsa saját áldozatainak számát.

Oroszország legutóbbi, szeptemberi frissítése szerint a konfliktus február 24-i kezdete óta 5937 katona vesztette életét.

„Hatalmas a szenvedés, az emberi szenvedés” – mondta Milley, hozzátéve, hogy a konfliktus 15-30 millió embert tett menekültté.

Az ENSZ 7,8 millió embert tart nyilván menekültként Ukrajnából Európa-szerte, beleértve Oroszországot is. Az adat azonban nem tartalmazza azokat, akik kénytelenek voltak ugyan elhagyni az otthonukat, de Ukrajnában maradtak.

Hetekig is eltarthat a herszoni kivonulás, de az ukránok még kételkednek

Sojgu herszoni visszavonulási parancsára utalva Milley azt mondta, a kezdeti jelek arra utalnak, hogy Oroszország végrehajtja a kivonulást, de figyelmeztetett, hogy ennek befejezéséhez idő kell.

Sok katonai elemző Herszont tartja a legfontosabbnak abból a négy, részben megszállt ukrán területből, amelyek annektálását Oroszország szeptemberben bejelentette.

Innét ellenőrizhető az Ukrajnába vezető egyetlen szárazföldi útvonal, amely összeköti az Oroszország által annektált Krím félszigetet és az Ukrajnát kettészelő Dnyeper folyó torkolatát.

„Nyilvánosan jelentették be, hogy megteszik. Úgy gondolom, azért csinálják, hogy megőrizzék erejüket a védelmi vonalak helyreállítására a Dnyeper folyótól délre, de ez még a jövő zenéje” – vélekedett.

„Nem egy vagy két napba telik, hanem többe, sőt talán hetekbe, hogy kivonják az erőiket a folyótól délre” – mondta Milley. Becslése szerint Oroszországnak húsz-harmincezer katonája lehet a Dnyeper folyótól északra ebben a térségben.

Kijev óvatosan reagált a kivonulás bejelentésére, megjegyezte, hogy néhány orosz egység Herszonban maradt, és erősítést is várnak az oroszok a térségbe.

„Elmennek, de nem annyira, mint teljes kivonulás vagy átcsoportosítás esetén tennék” – mondta Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója egy november 9-én közzétett videóban.

Készült az AP, az AFP, a Reuters és a BBC beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG