Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok folynak a Kijev szerint felszabadított kelet-ukrajnai falunál


Ukrán katonák egy lerombolt épület előtt Kliscsijivka faluban 2023. szeptember 17-én
Ukrán katonák egy lerombolt épület előtt Kliscsijivka faluban 2023. szeptember 17-én

Heves harcokat jelentettek az ukrán katonák és a megszálló orosz erők között a kelet-ukrajnai Donyecki terület egyik kulcsfontosságú falujából, Kliscsijivkából és környékéről szeptember 18-án – közölte az ukrán hadsereg.

A harcok egy nappal azután kezdődtek, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: az ukrán erők felszabadították a Bahmut déli elővárosának számító Kliscsijivkát.

A Bahmuttól délnyugatra fekvő terület állt nyáron az ukrán ellentámadás középpontjában. Zelenszkij bejelentése két nappal követte az ukrán hadsereg közlését, miszerint megszerezték az ellenőrzést egy közeli falu, Andrijivka felett, mintegy tíz kilométerre délnyugatra Bahmuttól.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna átvette a kezdeményezést az ellenségtől” – állítja a NATO egykori vezető katonai tisztviselője

Ha mindkét falut visszafoglalták, az lehetővé teheti az ukrán csapatoknak, hogy északról és délről is támadják Bahmutot, és felszabadítsák a lerombolt várost, amelyet hónapokig tartó véres küzdelem után foglaltak el az oroszok, amit a Kreml annak idején fontos győzelemként üdvözölt.

260 négyzetkilométer

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes szeptember 18-án megismételte, hogy az ukrán csapatok felszabadították Kliscsijivkát és Andrijivkát.

Az ukrán erők 51 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Bahmut közelében az ellentámadás kezdete óta – közölte Maljar Telegramon.

Délebbre a Donyecki területen az ukrán csapatok továbbra is fel tudták tartani az orosz offenzívát Avgyijivka és Marjinka irányában – írta Maljar.

Ehhez kapcsolódóan: Kimerültség és remény: egy harcedzett zászlóalj ellenállása Ukrajna déli frontján

Az ukrán erők, amelyek az Azovi-tenger felé próbálnak előrejutni az orosz erők megosztását célzó déli hadjárattal, az elmúlt héten 5,2 négyzetkilométert foglaltak vissza.

Összességében Ukrajna több mint 260 négyzetkilométernyi területet nyert vissza délen az ellentámadás során – tette hozzá Maljar.

Szeptember 18-i napi jelentésében az ukrán hadsereg közölte, hogy folytatják a „támadó hadműveleteket” Kliscsijivka térségében, „jelentős veszteségeket okozva az ellenségnek”.

Egy nappal korábban, szeptember 17-én az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatóján arról számolt be, hogy folytatták támadásaikat a háború előtt mintegy négyszáz lakosú Kliscsijivka közelében.

Másutt Ukrajnában

Ukrajna másik részén, a délen fekvő Herszoni területen szeptember 18-án egy 72 éves férfi és egy idős nő vesztette életét orosz támadásban egy helyi tisztségviselő szerint.

Olekszandr Prokudin, a terület katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy három másik ember megsérült, köztük egy hatvanéves férfi és egy 63 éves nő.

Az ukrán hadsereg azt is közölte, hogy megsemmisítette mind a 17 cirkálórakétát, amelyet Oroszországból, a délnyugati Volgográdi területről indítottak. A rakétákat Ukrajna Dnyipropetrovszki, Poltavai és Hmelnyickiji területén semmisítették meg a hadsereg jelentése szerint.

Közben az ukrán légierő arról számolt be, hogy a légvédelmi rendszerek 24 orosz katonai drónból 18-at semmisítettek meg. Ezek a hírek szerint a Mikolajivi és az Odesszai terület felé tartottak.

Készült az AP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG