Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok Kelet-Ukrajnában, Japán miniszterelnöke Kijevben tárgyal


Egy ukrán katona 155 mm-es tüzérségi lövedékeket készít elő a kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. március 17-én
Egy ukrán katona 155 mm-es tüzérségi lövedékeket készít elő a kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. március 17-én

Oroszország folytatólagos offenzívája felerősödött a kelet-ukrajnai Donyecki területen az elmúlt 24 órában – közölte a hadsereg március 21-én. Közben Japán miniszterelnöke Kijevbe érkezett, hogy kiálljon Ukrajna mellett.

Az ukrán védők 120 támadást hárítottak el, főként Bahmut ellen, amely már hónapok óta a mindkét félnek súlyos veszteségeket okozó harcok fókuszpontja – közölte napi jelentésében az ukrán fegyveres erők vezérkara, hozzátéve, hogy az oroszok megkísérelték az előrenyomulást Avdijivka, Liman, Marinka és Sahtarszk irányában is.

Az orosz erők 11 településen lőttek polgári és infrastrukturális célpontokat a kontaktvonal mentén – közölte az ukrán hadsereg.

Az ukrán erők orosz támadásokat vertek vissza Kupjanszkban, Harkiv északi régiójában is – áll a közleményben.

A japán külügyminisztérium március 21-én közölte, hogy Kisida Fumio miniszterelnök Kijevbe látogat, hogy megbeszéléseket folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Kisida a G7-országcsoport tagjaként szolidaritását és támogatását fejezi ki Ukrajnának a több mint egy évvel ezelőtt kezdett orosz invázió miatt – közölte a minisztérium.

Kisida kifejezésre juttatja „tiszteletét a hazája védelmében kiálló ukrán nép bátorsága és kitartása iránt” – áll a külügyminisztérium közleményében.

Ehhez kapcsolódó: Egymillió tüzérségi lövedéket szállít az EU Ukrajnának

Kisida akkor találkozik Zelenszkijjel, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök vendégül látja kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget.

Az oroszok és az ukránok egyaránt nagy erőket fektettek a Bahmutért vívott harcba, bár elemzők szerint a városnak csekély a stratégiai értéke.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes március 20-án a Bahmut védői által tanúsított ellenállásra hívta fel a figyelmet a város megszerzéséért folytatott, egyre erősödő orosz nyomással szemben.

„Senki sem hitte, hogy az ellenség ilyen heves támadásai alatt a város tovább tartható egy hétnél, legfeljebb kettőnél – mondta. – De több ezer katonánk bátorságának és hősiességének, valamint tábornokaink és tisztjeink ügyes vezetésének köszönhetően Bahmut védelme kitart, és a lehetőségeket még nem merítettük ki” – tette hozzá Maljar.

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője azt mondta, hogy erői Bahmut „körülbelül hetven százalékát” tartják ellenőrzésük alatt, és „folytatják a műveleteket a város felszabadításának befejezésére”.

Állítását független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Brüsszelben az EU külügy- és védelmi miniszterei március 20-án megállapodtak arról, hogy kétmilliárd euró értékben tüzérségi lövedékeket szállítanak Ukrajnának az EU közös lőszervásárlását is magában foglaló megállapodás keretében, míg az Egyesült Államok 350 millió dolláros új katonai segélyt jelentett be Ukrajnának.

Interneten terjedő videók szerint az ukránok erőszakkal toboroznak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:41 0:00
Készült a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG