Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok Kelet-Ukrajnában, sok civil meghalt egy orosz csapásban


Ukrán tűzoltók mentenek ki egy sebesült nőt a romok alól az orosz rakétatámadást követően Dnyipróban 2023. január 15-én
Ukrán tűzoltók mentenek ki egy sebesült nőt a romok alól az orosz rakétatámadást követően Dnyipróban 2023. január 15-én

Az ukrán haderő több helyen is visszaverte az orosz támadást a keleti fronton, miközben harmincötre nőtt a lakóépületet érő dnyiprói rakétacsapás halálos áldozatainak száma.

Előző hétvégén számos ukrajnai várost rakétatámadás-sorozat ért, így például Kijev és Harkiv mellett a középső országrészben fekvő Dnyiprót is, ahol összeomlott egy lakóház.

„Már csaknem negyven órája tart a kutatási és mentési művelet. Éjszaka több újabb holttestet kihúztak az orosz rakéta által elpusztított toronyház romjai alól” – tudatta hétfő reggel Dnyipropetrovszk megye kormányzója, Valentin Reznyicsenko.

„Az ellenséges támadás harmincöt lakó életét követelte. Két gyerek is volt közöttük” – tette hozzá.

Az inváziós erők az ukrán hadsereg állásai mellett civil célpontokat is bombáztak a Luhanszki és Donyecki területen, valamint tovább folyt az energetikai létesítmények ágyúzása Zaporizzsjában, Herszonban és Dnyipropetrovszkban. Eközben még mindig nem egyértelmű, hogy mi a helyzet a hetek óta hevesen ostromlott, mára jórészt porig rombolt Szoledárban.

Moszkva arról számolt be, hogy elfoglalták a stratégiai fontosságú bányavárost. Ezt Kijev továbbra is tagadja, aláhúzva, hogy intenzív összecsapások zajlanak a körzetben.

Ehhez kapcsolódóan: A magyar hadsereg is bevásárolhat az oroszok által rettegett amerikai rakétavetőkből

Bár a háborúban aligha jelentene fordulópontot, Szoledár és a körzet alatt kétszáz kilométer hosszan húzódó, használaton kívüli bányaalagutak bejáratainak elfoglalása jelképes, katonai és kereskedelmi jelentőséggel is bírna, ez lenne az utóbbi hónapok legnagyobb harctéri sikere Oroszország számára. Ez ráadásul kiindulópontként szolgálhatna a további előrenyomuláshoz, például mintegy tíz kilométerre Bahmut felé.

Friss jelentésében a brit védelmi minisztérium azt írta, hogy az ukránok „szinte biztosan megtartották egyes állásaikat” Szoledárban, ahol a hétvégén is tartottak a harcok.

Eközben megkezdődött az ukrán katonák kibővített, átfogó harci kiképzési programja Németországban – jelentette be Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője.

A tábornok közölte, hogy terveik szerint nagyjából ötszáz fős zászlóaljat küldenek vissza öt-hat héten belül a harctérre.

„Ez a támogatás rendkívül fontos Ukrajnának ahhoz, hogy meg tudja védeni magát” – szögezte le.

Washington már több mint háromezer ukrán katonát kiképzett bizonyos fegyverrendszerek, például a leszállított önjáró tarackok és HIMARS rakéta-sorozatvetők használatára. Más nyugati államok is indítottak hasonló programokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében vasárnap közvetlenül az orosz néphez szólt. „Gyáva hallgatásotok, kivárásra törekvésetek csak oda fog vezetni, hogy egy napon majd értetek is eljönnek ugyanezek a terroristák” – figyelmeztetett orosz nyelven.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn bejelentette, hogy megerősítik ukrajnai szakértői jelenlétüket, hogy ezzel is segítsenek megelőzni egy esetleges nukleáris katasztrófát.

A Zaporizzsjai területen az Európa legnagyobb atomerőművének számító, hosszú ideje orosz kézen lévő létesítményben hónapok óta állandó jelleggel vannak NAÜ-szakértők.

Ugyancsak hétfőn megkezdődött az orosz–belarusz közös légi hadgyakorlat, amely minszki tájékoztatás szerint pusztán védelmi jellegű.

Felderítődrónjaik miatt tudnak pontosan lőni az ukrán tüzérek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:26 0:00
Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG