Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves orosz támadások Kelet-Ukrajnában, újabb amerikai fegyverszállítmányok


Orosz tüzérségi támadás miatt kigyulladt lakóház a donyecki Bahmutban 2022. december 7-én
Orosz tüzérségi támadás miatt kigyulladt lakóház a donyecki Bahmutban 2022. december 7-én

Az inváziós erők intenzíven lőtték a frontvonal szinte teljes hosszát a Donyecki és Luhanszki területen, miközben amerikai tisztségviselők közölték, hogy zajlik az előkészítése egy újabb, 275 millió dolláros katonai támogatási csomagnak.

Az ukrán hadvezetés arról számolt be, hogy tíz orosz előrenyomulási kísérletet vertek vissza a luhanszki Bilohorivkánál, illetve a donyecki Kliscsivkánál és Marjinkánál.

„Az elmúlt nap során az ellenség öt rakéta- és három légitámadást, valamint ötvennégy, rakéta-sorozatvetővel indított csapást hajtott végre” – tudatták, hozzátéve, hogy továbbra sincs biztonságban a már amúgy is súlyosan megrongálódott energetikai infrastruktúra.

A donyecki Bahmut és Avdijivka közelében a legsúlyosabb a harctéri helyzet a megyei kormányzó, Pavlo Kirilenko szerint. Mint közölte, még az innen nem messze lévő Toretszkben is lövedékek csapódtak be, megölve egy civilt és megrongálva tizenkét épületet.

„Az egész frontvonalat ágyúzzák” – mondta, arra is kitérve, hogy a novemberben visszafoglalt Limannál is próbáltak előretörni az oroszok.

Ehhez kapcsolódóan: A nemzetközi közösség segíteni próbálja az ukránokat a tél átvészelésében

Az orosz haderő ismét bombázta az ugyancsak nemrég felszabadított Herszon várost is, főleg a kritikus energetikai létesítményeket célozva – jelentette be Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács alelnöke.

„Álmatlanul telt az éjszaka Herszonban, az ellenséges repülőgépek és robbanások zajával. Az orkok újból a civil infrastruktúrát támadták” – írta Telegramon.

Névtelenséget kérve nyilatkozó amerikai tisztségviselők eközben arról tájékoztattak, hogy újabb, 275 millió dolláros katonai segélycsomagot készítenek elő, amelyben egyebek mellett páncélozott járművek, generátorok, lőszerek és drónok ellen bevethető, fejlett technológiájú eszközök lesznek.

Német Gepard légvédelmi rendszerek az iráni drónok ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:39 0:00

Az orosz megszállók október óta számos támadássorozatot végrehajtottak rakétákkal, tüzérséggel és pilóta nélküli repülőgépekkel az ukrajnai energetikai infrastruktúra ellen, aminek nyomán emberek milliói maradtak a fagyos időben fűtés, áram és víz nélkül.

A hamarosan hivatalosan is bejelentésre kerülő csomag kisebb, mint a legutóbbiak, talán ennek ahhoz is köze van, hogy szakértők szerint a tél folyamán a harcok csillapodására lehet számítani.

Hasonlóan vélekedett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők valamelyest visszafogták támadásaikat, és soraik rendezésére, egy későbbi offenzíva előkészítésére összpontosítanak.

Ennek ellentmond, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön ígéretet tett az ukrajnai energetikai létesítmények további pusztítására, leszögezve, hogy az ezzel kapcsolatos hangos bírálatok nem fogják megzavarni a műveleteiket.

Más jelek is mutatnak arra, hogy a Kreml nem tervezi mérsékelni a katonai nyomást télen sem. Az orosz védelmi minisztérium előző nap közölte, hogy a katonákat Belaruszban zajló gyakorlatokkal készítik fel a téli körülményekre.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG