Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába a milliárdos állami támogatás hotelfelújításra, Bükön sem fizette ki egy vállalkozóját Mészáros Lőrinc cége


Kritikus helyzetbe került anyagilag egy Komárom-Esztergom vármegyei kisvállalkozás, amely Mészáros Lőrinc büki szállodájának felújításán dolgozott. A cég vezetője szerint megbízójuk – bár egy e-mailben elismerte, hogy elvégezték a kért munkát – 24 millió forinttal tartozik nekik, ráadásul később egy másik munkájukat is ellehetetlenítette.

„Egy projektvezető nyíltan a szemünkbe mondta, hogy a kifárasztásunkra játszanak. Hogy úgyis mi fogjuk rövidebb ideig bírni. Pénzzel, idővel, ügyvédi költséggel. Lassan kezdem azt hinni, hogy sajnos igaza volt” – egy Fejér vármegyei kistelepülésen vagyunk, beszélgetőpartnerünk (legalábbis egyelőre) nem szeretné felfedni kilétét. Így csak annyit írunk róla, hogy Sándor egy villanyszereléssel foglalkozó, Komárom-Esztergom vármegyei kisvállalkozás vezetője.

A cég rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe került, pedig amikor 2021 októberében leszerződtek a Zala-Elektro Kft.-vel a Hunguest Hotel Répce épületének elektromos felújítási munkálataira, még azt gondolta, hosszabb távú, több hónapos munkát szerzett magának és tíz munkásának. Ráadásul az 57 millió forintos vállalkozói díj sem volt rossz.

Röpködő állami milliárdok

A hotel a Hunguest-szállodalánc tagja, ez pedig Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. Azt a 24.hu írta meg egy közérdekű adatigénylés nyomán még 2020-ban, hogy a Hunguest Hotels összesen 17,7 miliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert 14 szállodája felújítására, igaz, ebből a gazdasági válságra hivatkozva – erről szintén a 24.hu számolt be – négymilliárd forintot végül visszatartottak.

A büki Hotel Répce felújítására így is jutott ebből másfél milliárdnyi állami pénz, a munkálatok teljes költsége hatmilliárd forint volt. Arról, hogy a szálloda tavaly augusztus végén újra megnyílt, még az MTI is fontosnak tartott beszámolni.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc cégét most egy nem nyilvános kormányhatározat értelmében éppen 17 milliárd forint állami pénzzel dobhatják meg.

A Zala-Elektro Kft. a ZÁÉV Zrt. leányvállalata, amely szintén Mészáros Lőrinc tulajdona. A Zala-Elektro nem panaszkodhat, az Opten céginformációs rendszer szerint bevételei és nyeresége is szépen növekedett az elmúlt években, így 2021-ben hatmilliárd forint bevétel mellett egymilliárd forint (adózás előtti) eredményt értek el. Igaz, eközben a rövid lejáratú kötelezettségeik 85, a céggel szemben fennálló követelések 151 százalékkal nőttek.

Trehány munka

A hotel tehát lassan már kilenc hónapja újra működik, Sándorék viszont még mindig várnak pénzük jelentős részére, 24 millió forintra. Alighogy elkezdték ugyanis a munkát, a Zala-Elektro vezető szerelője és projektvezetője (már egyikük sincs a cégnél, Sándor szerint „elegük lett a szélhámosságokból”) szólt Sándoréknak, hogy a szerződésben nem szereplő 4-5-6. emeleten is dolgozniuk kellene.

A szobaasszonyi szobákban végeztek alap szerelési munkákat, például kábeleket helyeztek el. Erről 2022. január 13-án született is egy szerződés, a pluszmunkáért 810 ezer forintról. Az a munkálatok során derült ki Sándor számára, hogy a félkész hotel rengeteg szakmai hiányosságot, trehány munkát rejt.

A kép jobb alsó sarkában látható, hogy a Zala-Elektro tanusítványa
A kép jobb alsó sarkában látható, hogy a Zala-Elektro tanusítványa

Előfordult olyan is, hogy saját pénzén vett anyagot kétszázezer forint értékben, hogy be tudjanak fejezni egy munkafolyamatot, és teljesítésigazolást állítathassanak ki róla, ami előfeltétele a számlázásnak. „Az étteremben nem volt vészvilágítás. 160 szobában rosszul végezték el az alap szerelési munkákat, ezeket kellett kijavítani. Sok szobában még a falból lógtak ki a kábelek” – mondta Sándor a felmerült problémákról.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc cégei máshol sem fizetnek az alvállalkozóiknak.

Végül a Zala-Elektro projektvezetője 2022. február 3-án kérte fel Sándort, hogy mérje fel az összes villanyszerelési szakmai problémát, hogy mindenki tisztában legyen vele, milyen előre nem tervezett munkákat kell még elvégezni, majd megígérte, hogy természetesen minden pluszmunkát kifizetnek, amely nem szerepelt az eredeti szerződésben.

Tíz helyett nyolc centi: jóvanazúgy

Sándor ekkor jelezte, hogy ezeket úgy tudják megcsinálni (tíz villanyszerelővel dolgozott ekkor), hogy a szerződésben foglalt határidőket nem tudják tartani. Tavaly év elején végeztek a 160 szoba villanyszerelési munkáival, ezután következett a hotel mintegy nyolcszáz négyzetméter alapterületű konyhája.

Hamar kiderült, hogy itt is komoly problémák vannak: az egyik falat például az eredetileg tervezett tíz centiméter helyett csak nyolc centi vastagra építették, így viszont az eredeti átmérőhöz tervezett ajtókeretek egy-egy centiméterre kiálltak mindkét oldalon. Emiatt az egészet vissza kellett bontani és újraépíteni. Sándor 2022. április 5-én e-mailben figyelmeztette a Zala-Elektro projektvezetőjét, hogy a konyhatechnika és az elektromos tervek nincsenek összeegyeztetve, az egész kivitelezési terv „pontatlan, hiányos, elnagyolt”.

Sok volt a pótmunka
Sok volt a pótmunka

Ezért új tervet kellett készíttetni, ami késedelmet okozott. Sándor szerint a konyha villamos munkáival már nyolcvan százalékban készen voltak, amikor módosították az eredeti villamostervet, mert a tulajdonos a korábban tervezetthez képest más konyhatechnológia beépítéséről döntött. Sándorék a módosított tervek szerint újrakezdték a szerelést.

Jönnek a gondok

Ezúttal a munkálatok feléig jutottak, amikor a hotel leendő séfje kért változtatásokat, így ismét újra kellett kezdeni az egészet. Sándor szerint ezt ugyan a Zala-Elektrónál tagadják, de az anyacég ZÁÉV e-naplót kezelő informatikai rendszeréből világosan látszik, hogy így történt.

Miután harmadszorra végre valóban sikerült végezniük a konyhával, az éttermen, a báron, a szaunán és a fitnesztermen is elvégezték a kért villanyszerelési munkákat, több száz méternyi LED-szalag kábelezését szerelték be. Sándor időközben tízről 28-ra emelte a neki dolgozó villanyszerelők számát, hogy hamarabb végezzenek.

Ehhez kapcsolódóan: Ilyen is van: kevesebbet fizethet a kormány a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz kötődő autópálya-koncesszió után.

A konyhát áprilisban fejezték be, Sándor ekkor már folyamatosan írta a leveleket a Zala-Elektrónak, hogy a pluszmunkák miatt módosítsák a szerződést. Ezt követően május 3-án kaptak egy újabb szerződésmódosítást, amelyben május 30-i teljesítési határidővel tételesen is felsorolták az elvégzett/elvégzendő pótmunkákat.

A 18 tételből 17 mellett százszázalékos teljesítés áll, csupán a homlokzati LED-szalag-tartószerkezethez írta a Zala-Elektro, hogy egyelőre 75 százalékban készült el. Ebben a szerződésben az is benne van, hogy az eredeti 57 millió forintról szóló megállapodást a pótmunkák miatt előbb 2,8, majd egy 10,39 millió forint értékű módosítással toldják meg, így összesen 70,2 millió forint jár a kivitelezőknek.

Visszavont módosítás

Csakhogy ekkor még mindig hátravolt a hotel konyhájának újraszerelése, ami nem szerepelt a módosításban. Mivel Sándorék még fel sem tudták mérni, mekkora volumenű munka lesz, nem írták alá a megállapodást, amelyet egy e-mailben később a Zala-Elektro visszavont.

Május 30-án végül kapott egy újabb levelet Sándor a zalaegerszegi cégtől, ebben egy táblázatban a kft. képviselője ismét felsorolja az elvégzett pótmunkákat. Az egyes tételek mellett az ellenértékük is szerepel. Ebben már benne van a konyha is, erre 15 millió forintot állapított meg a Zala-Elektro, így összesen 24 millió forintnyi pótmunkáról szól a táblázat.

Utólagos szerelés
Utólagos szerelés

Szerződéskötés azonban ezután sem történt, emiatt Sándorék június elején, még mielőtt mindennel végeztek volna, levonultak az építkezésről. Sándor azonban már június 3-án e-mailben jelezte a Zala-Elektrónak, hogy szeretnék befejezni a munkákat, de előbb szerződést akarnak látni. A következő két hétben több mint tíz alkalommal tette meg ugyanezt, válasz nem érkezett.

Ezután június 16-án kaptak egy e-mailt a Zala-Elektrótól, amelyben felszólították őket, hogy vegyék fel a munkát, de új szerződésről nem volt szó. Sándor szerint az is alátámasztja, hogy a Zala-Elektro elismerte: az eredeti szerződésen felül is dolgoztak, hogy az abban szereplő 57 millió forinthoz képest a cég összesen 66 milliót utalt el nekik. Sándor megkereste a ZÁÉV egyik vezetőjét, aki egy telefonbeszélgetésben szintén elismerte, hogy járna nekik a pénz, és közbenjárást ígért, de nem lett semmilyen eredménye.

A történetnek ezek után lett még egy fordulata: Sándoréknak egy másik kft.-vel sikerült megállapodniuk, hogy részt vesznek egy honvédségi laktanya felújításában. Július 1-jén el is kezdtek dolgozni a társaság megbízottjaként. Az ő fővállalkozójuk viszont éppen a Zala-Elektro volt.

Sándorék két hónapja dolgoztak a laktanyában, amikor a Zala-Elektro egyik vezetője, aki éppen bejáráson volt a létesítményben, észrevette a férfit a terepen. Ezután szóltak az őket foglalkoztató cégnek, hogy szerződést bontanak velük, ha nem küldik el Sándorékat, akiknek így jönniük kellett. Ezzel nyolcmillió forintot buktak Sándor szerint.

Ráadásul később kiderült, hogy a Zala-Elektrónak ezzel a céggel is vitája volt, a társaság rengeteg kábelt és egyéb anyagot épített be saját költségén, amit egyelőre nem fizettek ki nekik. Emiatt ebben az esetben is folyik a jogvita több tíz millió forint értékben.

Az ügyben kerestük a Zala-Elektro Kft.-t és a ZÁÉV Zrt.-t is, válaszaikat közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG