Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába állítja a kormány, nem jutott el uniós pénz a Hamászhoz


Palesztin menekültek a Gázai övezet déli részén. Fotó: Said Khatib / AFP
Palesztin menekültek a Gázai övezet déli részén. Fotó: Said Khatib / AFP

Az Európai Bizottság felülvizsgálta a palesztinoknak juttatott uniós támogatásokat, és nem találta nyomát annak, hogy terroristaszervezetek is kaptak volna pénzt. A nemzeti konzultáció ötödik pontja – a jelek szerint tévesen – éppen ezt állítja.

Közel százhúsz, az Európai Unió által finanszírozott palesztin projekt felülvizsgálata után az Európai Bizottság nem lát semmilyen bizonyítékot arra, hogy a górcső alá vett 331 millió euróból akár egyetlen cent is a Hamásznál vagy más palesztin terrorszervezetnél landolt volna – ez a legfontosabb következtetése az Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás után indított vizsgálatnak, amelynek eredményeiről kedden számolt be a brüsszeli testület. A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

A felülvizsgálat eredménye megcáfolja a magyar kormány által egy nappal korábban indított nemzeti konzultáció egyik kategorikus állítását, miszerint „A Brüsszel által palesztin szervezeteknek nyújtott támogatások a Hamászhoz is eljutottak.”

Mindebből az is következik, hogy az EU folytatni fogja a palesztin programok végrehajtását. A felülvizsgálat a mostanra százmillió euróra megemelt humanitárius segélyen túl valamennyi, palesztinoknak címzett támogatásra kiterjedt. A bizottság a projektek 88 százalékánál semmilyen problémát nem talált, a maradék 12 százaléknál (38,9 millió euró) viszont kiegészítő információkat kér a támogatásokat intéző civil szervezetektől. Bizottsági források szerint ez nem azt jelenti, hogy ezeknél a projekteknél felmerült volna a terroristák finanszírozásának gyanúja.

Ehhez kapcsolódóan: A szerb ügyészség nem tud arról, amit a magyar fél állít, hogy tálibok irányítanák az embercsempészeket

A bizottság ugyanakkor a kockázatok növekedésére való tekintettel fokozni kívánja az ellenőrzést, és egy, az erőszakra és gyűlöletre való felbujtást kizáró záradékkal kívánja kiegészíteni a pénzügyi szerződéseket.

Konkrétan két, összesen nyolcmillió euró értékű projekt esetén merült fel szabálytalanság a bizottság szerint, ennek kivizsgálása folyamatban van.

Az uniós támogatások kétharmada Ciszjordániának, a maradék Gázának jut. A Hamász által irányított Gázai övezetben az EU a legelesettebb családok megélhetését támogatja készpénzzel, a programnak palesztin részről összesen kilencvenezer kedvezményezettje van. Az EU ezenfelül hét infrastruktúra-fejlesztési beruházásra is elkülönített összesen 75 millió eurót, de ezeket a háború miatt nem tudják végrehajtani.

A 2023-as évre vonatkozó uniós pénzügyi kötelezettségvállalásról csak ezután születik döntés, de még év vége előtt.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG