Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába fenyegetik, hazatér Georgia exelnöke


Miheil Szaakasvili 2021. július 28-án
Miheil Szaakasvili 2021. július 28-án

Miheil Szaakasvili, Georgia volt elnöke hétfőn este jelentette be, hogy készül hazarepülni aznap, amikor a helyi választásokat tartják. Azt mondta, „az országot akarja megmenteni”, és felhívást tett közzé a választások utáni utcai tüntetésekre.

Szaakasvili, aki most Ukrajnában él, közölte: szombaton tervezi a hazatérést, jóllehet, börtönbüntetésre számíthat olyan vádak alapján, amelyek szerinte politikai indíttatásúak.

„Georgia sorsa dől el, Georgia túlélése a tét, ezért vettem jegyet október 2-án estére, hogy veletek lehessek, és veletek védhessem meg a politikai akaratotokat, így részt vehessek Georgia megmentésében” – mondta Szaakasvili.

A feszültség a kormányzó Georgiai Álom párt és a Szaakasvili által támogatott ellenzék között jelentősen megnőtt az ellenzék szerint elcsalt tavalyi parlamenti választások óta. Nemzetközi megfigyelők akkor azt mondták, hogy a választásokon igazi verseny volt, és általában tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat.

A rendőrök már várják

Egy georgiai bíróság 2018 júniusában hat év börtönbüntetésre ítélte távollétében Szaakasvilit hatalommal való visszaélés és amiatt, mert eltussolja a bizonyítékokat arról, hogy elnöksége idején megvertek egy ellenzéki parlamenti képviselőt.

Irakli Garibasvili miniszterelnök azt mondta, hogy a rendőrség letartóztatja Szaakasvilit, ha visszatér.

„Amint Szaakasvili a földünkre lép, letartóztatjuk és börtönbe küldjük” – idézte az újságíróknak nyilatkozó kormányfőt az Interfax hírügynökség.

Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében Szaakasvili, aki segített megalapítani az Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) nevű ellenzéki pártot, a választásokat követő tiltakozásokra szólított fel.

„Mindannyiunknak szavaznunk kell, ki kell mutatnunk a véleményünket. Csak akkor kell kimennünk a városok és falvak utcáira, amikor a választás véget ér, meg kell védenünk a szavazatainkat és a győzelmünket” – mondta az 53 éves politikus egy vörös-fehér georgiai zászlóval a háttérben.

Mielőtt megsemmisítette az Európai Unió közvetítésével tető alá hozott politikai megállapodást az ellenzékkel, a Georgiai Álom beleegyezett abba, hogy előrehozott parlamenti választásokat ír ki, ha nem sikerül legalább 43 százalékot elérnie a helyi választásokon.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG