Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is „georgiai álom” maradhat az EU-tagság


Charles Michel , az Európai Tanács elnöke tekinti meg a dél-oszétiai határt, 2021. március elsején.
Charles Michel , az Európai Tanács elnöke tekinti meg a dél-oszétiai határt, 2021. március elsején.

Kezdjenek párbeszédet egymással – erre sürgette a georgiai pártokat tbiliszi látogatásán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Georgiában politikai válságot robbantott ki a tavalyi parlamenti választások eredménye és egy vezető ellenzéki közelmúltbeli letartóztatása.

A georgiai fővárosba látogató Michel „egyre mélyülő válságról” beszélt és tolmácsolta az Európai Unió felhívását: „az összes politikai pártnak még nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a helyzet rendezésére és közös álláspontot kell találnia”.

A uniós állam- és kormányfők gyűlésein elnöklő Michel erről Szalome Zurabisvili grúz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: „Ahhoz, hogy elmélyüljön az Unió és Georgia kapcsolata, elengedhetetlenül szükséges a nyílt demokrácia és a hatékony és független bírósági rendszer alapján álló politikai stabilitás”.

A volt szovjet tagköztársaság Georgia az Egyesült Államok közeli szövetségese, amely szeretne a NATO és az Európai Unió tagjává válni. De a tagság egyik szervezet esetében sem közeli lehetőség.

Vasárnap indult és kedden véget érő vizitjén a Tbiliszibe látogató Michel tárgyalt Irakli Garibasvili miniszterelnökkel is. Programjában szerepelt még egy találkozó Arcsil Talakvadze parlamenti elnökkel és az ellenzéki vezetőkkel is.

Georgia után az uniós illetékes Ukrajnába utazik. Korábban már ellátogatott Moldova fővárosába, Chisinauba.

Rap zene és EU-s zászlók Tbilisziben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:57 0:00

Miért bénítja hónapok óta politikai válság Georgiát

Georgiában az tartja fenn a válságot, hogy az ellenzéki pártok képviselői nem voltak hajlandó elfoglalni parlamenti helyeiket. Az ellen tiltakoznak így, hogy szerintük csalások történtek az október 31-i választásokon.

A válság februárban tovább mélyült, amikor egy bíróság vizsgálati fogságba helyezte Nika Meliát, az ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetőjét. Melia korábban megtagadta a bíróság által megemelt óvadék kifizetését és „politikai boszorkányüldözésnek” nevezte, ami vele történik.

Az ellenzéki vezetőt február 23-án, több más ellenzéki aktivistával együtt tartóztatták le, ami kormányellenes tömegtüntetéseket robbantott ki Tbilisziben. A tiltakozók az őrizetbe vettek elengedését és előrehozott választások kiírását követelték.

Meliát azzal vádolják, hogy a 2019-es kormányellenes tüntetéseken „tömeges erőszakot” szított. Az ellenzéki vezér elutasítja a vádakat és azt mondja, hogy azok politikai indíttatásúak. Ezt viszont a Georgiai Álom nevű kormánypárt utasítja el.

A 41 éves politikust akár 9 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek mondják ki.

XS
SM
MD
LG