Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hét év után megszüntették a nyomozást Farkas Flórián roma programja ügyében


Farkas Flórián elnök a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, 2017. október 28-án
Farkas Flórián elnök a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, 2017. október 28-án

Bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programja ügyében – írja a 24.hu. Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselő volt az aláírója a program szerződéseinek, ám a nyomozati anyag szerint a hatóságok az elmúlt hét évben egyszer sem kérdezték ki a fideszes politikust.

A roma felzárkóztatási programmal kapcsolatos költségvetési csalás gyanúja miatt 2015-ben indult eljárás Hadházy Ákos feljelentése nyomán. Az ORÖ-nek egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot kellett volna létrehoznia, amely munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Az ORÖ azonban autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a százmilliókat, az irodahálózat sosem állt fel – emlékeztet a lap.

Az ötmilliárd forintosról 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálatot indított. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban elismerte, hogy visszaélések történtek, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést és a támogatás visszafizetésére kötelezték az ORÖ-t. A kormány azonban 1,3 milliárd forintot átvállalt az összegből.

A NAV a lap kérdésére azt közölte, hogy az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ, csak a nyomozóhatóságot felügyelő Fővárosi Főügyészség árulta el végül, hogy a nyomozás megszűnt. A határozat ellen panasz egyelőre nem érkezett az ügyészségre – írja a lap.

XS
SM
MD
LG