Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hidegháborús kémrelikviák árverése – méregfogak és KGB-kamerák


Kiállított kémrádió, mielőtt árverésre bocsátaná a Julien's Auctions aukciósház a kaliforniai Beverly Hillsben 2021. február 8-án.
Kiállított kémrádió, mielőtt árverésre bocsátaná a Julien's Auctions aukciósház a kaliforniai Beverly Hillsben 2021. február 8-án.

A hidegháborús időszak emlékeit gyűjtők már nagyon fenhetik a fogukat: a hétvégén masszív árverést tartanak Kaliforniában, ahol valódi szovjet és amerikai kémeszközökre lehet majd licitálni.

Az aukciós listát látván James Bond is szívesen válogatna – ha hazafias érzelmei miatt nem kéne a brit fegyvermester, Q készleteiből választania.

Előzetes információk szerint az árverésen az amerikai és szovjet kémek által használt miniatűr kamerák, cigarettás dobozokba, tollakba és gyűrűkbe rejtett mikrofonok és még méreggel megtöltött műfog is kalapács alá kerül, csakúgy, mint a forradalmi Kuba néhány relikviája.

A Beverly Hillsen és online tartott eseményt a Julien’s Auctions nevű cég rendezi, február 13-án.

Eladó a KGB múzeum összes kiállítási tárgya

Ez a világ első, átfogó aukciója, amelyen a hidegháborús idők legfontosabb amerikai, szovjet és kubai emlékeit árverezzük el. Ezek a tárgyak együtt még soha nem kerültek árverésre” – írta honlapján a Julien’s Auctions.

Az esemény fő attrakciója a rövid életű, New York-i KGB kémmúzeum teljes kollekciója lesz. A múzeumot 2019. januárjában nyitották meg, de tavaly a pandémia miatt bezárt.

Rejtett KGB-és kamera cigarettás dobozban
Rejtett KGB-és kamera cigarettás dobozban

A Los Angeles-i Beverly Hillsen fizikailag is megtekinthető aukciós tételek között lesznek például a kémek fotóit tartalmazó mikrofilmek csempészésére használt eszközök – mandzsetták, magassarkú cipők, üreges pénzérmék és még egy végbélkapszula is.

A tovább tárgyak között van egy ciánt tartalmazó műfog – hogy a kém lebukása esetén gyorsan tudjon végezni magával – valamint a hírhedt „bolgár esernyő” másolata. Egy ilyen eszközzel ölték meg 1978-ban az éppen egy londoni hídon átsétáló Georgi Markov bolgár ellenzékit.

A kémkütyükön kívül az érdeklődők licitálhatnak olyan hidegháborús relikviákra is, mint a kubai kommunista forradalmi vezető, Fidel Castro által aláírt levelek.

Az árverésre bocsájtott tárgyak között ott vannak a szovjet-amerikai űrverseny elfelejtett eszközei és eddig nem látott kubai forradalmi relikviák. A lenyűgöző tárgyak bepillantást engednek az időszak geopolitikai, gazdasági és kulturális zűrzavarába és különös jelentőséget ad nekik az elmúlt választási év” – mondta Darren Julian, a Julien’s Auctions elnök-vezérigazgatója.

Az űrverseny emlékei között van egy régi amerikai űrhajós felszerelés és egy „alacsony gravitációs környezetben tesztelt” űr-wc is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG