Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Változik a kata, benyújtották a szigorításról szóló törvényjavaslatot


A törvényt benyújtóként Semjén Zsolt, előadóként Varga Mihály pénzügyminiszter jegyzi
A törvényt benyújtóként Semjén Zsolt, előadóként Varga Mihály pénzügyminiszter jegyzi

Ha a parlament megszavazza, a kisadózó vállalkozók tételes adójára vonatkozó új szabályokat, azok már szeptember elsejétől hatályba lépnek. A törvény előnyben részesíti a taxisokat.

A változtatás leglényesebb elemei:

  • Csak azok választhatják ezt az adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók, kivéve a taxis személyszállítást végzők. Utóbbiaknál ugyanis - a jogalkotó szerint - a szolgáltatás jellegéből fakadóan a kizárólag lakossági értékesítés megvalósíthatatlan lenne.
  • Évi 18 millió forintra emelték a bevételi értékhatárt.
  • Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi ötvenezer forint.

Mint arról korábban a Szabad Európa is írt, a kormány legutóbb 2021 januártól szigorította a kisadózó vállalkozások tételes adóját. Addig egy főállású katás vállalkozó havi ötvenezer forintos adót és járulékot fizetett be az államkasszába, cserébe évi 12 millió forintig állíthatott ki számlát. Az e fölötti összeget már negyvenszázalékos adó sújtotta.

Az új szabályok hárommillió forintra csökkentették azt az összeget, amelyet egy cégnek nyújthat be a katás egyéni vállalkozó. (Különböző cégeknek kiállított számlák esetében maradt a 12 millió forintos értékhatár.) Ha valaki ennél többet számláz egy évben ugyanannak a cégnek, negyvenszázalékos adót kell megfizetnie a hárommillió forint feletti összegre, és a számlát befogadó vállalatnak kell állnia a pluszadót.

Jelenleg mintegy 450 ezren katáznak Magyarországon. A mostani javaslatról a Portfolio gyorselemzésében azt írja, a kormány a jelenleg katás adózók jelentős részének ellehetetleníti ezt az adózási formát, azáltal, hogy a cégektől származó bevételt kizárja az érintettek bevételeiből. A gazdasági hírportál szerint ők várhatóan jelentős adóteher-emelkedéssel nézhetnek szembe, amennyiben cégeknek (is) számláznának.

Ha az országgyűlés megszavazza a javaslatot, akkor az új kata szeptember elsejével hatályba lép, vagyis nagyjából másfél hónapjuk marad az érintetteknek arra, hogy a megváltozott adókörnyezetben újratervezzék az életüket.

Annak, aki az új katát választja, erről legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtania nyilatkozatot az adóhivatal felé. Azok, akik nem akarnak élni ezzel a lehetőséggel, 2022. október 31-ig átválthatnak az átalányadóra, amely a gazdasági hírportál szerint 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód.

A PM szerint kevesebb lesz a visszaélés és kedvezőbbek lesznek a feltételek

A változtatás indoklásaként egyébként az Országgyűlés honlapján olvasható javaslatban az szerepel, hogy

"(...) indokolt a legkisebb gazdasági teljesítményű, saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások adózási feltételeinek javítása az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően (...)"

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert adataik és a kamarai jelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat. Az új kata viszont, a jogalkotó szerint, megszünteti a visszaéléseket, miközben kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG