Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hihetetlen rekord: 103,5 millió dollárért kelt el az orosz újságíró Nobel-békedíja


A fotón a második elárverezett, 1936-os Nobel-díj látható, amelyet egy norvég licitáló vásárolt meg Baltimore-ban 2014. március 27-én
A fotón a második elárverezett, 1936-os Nobel-díj látható, amelyet egy norvég licitáló vásárolt meg Baltimore-ban 2014. március 27-én

Rekordot jelentő 103,5 millió dollárért árverezték el Dmitrij Muratov orosz újságíró tavaly elnyert Nobel-békedíját. A pénz jótékonysági célra megy.

A június 20-án lezárult aukció teljes bevételét az UNICEF a háború miatt otthontalanná vált ukrán gyerekeket segítő jótékonysági alapja kapja – közölte az eladást lebonyolító Heritage Auctions.

A vevő egy ismeretlen telefonos licitáló volt.

A korábbi rekord a Nobel-díjak esetében 4,76 millió dollár volt, ezt 2014-ben fizette ki egy licitáló azért a medálért, amelyet 1962-ben nyert el James Watson a DNS szerkezetének társfelfedezőjeként. Három évvel később a másik kitüntetett, Francis Crick családja 2,27 millió dollárt kapott a díjért.

Muratov, aki segített megalapítani a Novaja Gazeta című független orosz lapot, azért bocsátotta árverésre Nobel-díját, hogy segítse azoknak az ukránoknak a millióit, akik a február 24-i orosz invázió óta menekültek el az országból.

Már bejelentette, hogy a Nobel-díjjal járó ötszázezer dollárt is jótékony célokra ajánlja fel.

Az AP-nek adott interjújában Muratov azt mondta, hogy különösen aggódik az ukrajnai konfliktus miatt árván maradt gyerekekért.

„Vissza akarjuk adni a jövőjüket” – jelentette ki.

Muratov megosztva kapta a 2021-es Nobel-békedíjat Maria Ressával, a Fülöp-szigetek kormányát bíráló Rappler hírportál társalapítójával.

Muratov a Novaja Gazeta főszerkesztője volt, amikor a lap márciusban a Kreml újságírókkal szemben alkalmazott megszorításai és az ukrajnai orosz invázió nyomán hangoztatott ellenvéleménye miatt bezárt.

Készült az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG