Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rontja a HIV elleni küzdelem esélyeit a koronavírus-járvány


Az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint kevés HIV-tesztet végeznek Kelet-Európában és Közép-Ázsiában, s azokat is túl későn. A koronavírus járvány is tovább nehezíti a HIV és a tuberkulózis (TBC) tesztelését. A közelgő AIDS világnapjára Elton John a TikTokkal figyelemfelkeltő kampánnyal készül.

Az EU járványvédelmi ügynöksége és a WHO több HIV-teszt elvégzését követeli, mivel sok fertőzöttet túl későn diagnosztizálnak, különösen Kelet-Európában, Oroszországban és Közép-Ázsiában. Az AIDS-t okozó vírus késői diagnosztizálása hozzájárul ahhoz, hogy a HIV akár több évig is tovább fertőzhet; illetve megakadályozza, hogy a betegek időben hozzájussanak az életmentő kezelésekhez - figyelmeztettek.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO november 26-án közzétett jelentése szerint 2019-ben több mint 136 ezer új fertőzöttet találtak a WHO európai régiójában, amely 53 országot foglal magában. Az új diagnózisok mintegy 80 százalékát a WHO keleti régiójában azonosították, amely magában foglalja Kelet-Európát, Oroszországot és Közép-Ázsia számos országát is.

Aggasztó az a tendencia, hogy az esetek felénél a betegség észrevétele a fertőzést követően túl későn történt, amikor is az immunrendszer már kezdett kudarcot vallani. „Ez annak a jele, hogy a régióban a tesztelési stratégiák nem működnek megfelelően ahhoz, hogy a HIV-t korán lehessen diagnosztizálni" - közölték az egészségügyi ügynökségek közös nyilatkozatukban.

Járókelő a londoni Sohóban 2020. november 7-én.
Járókelő a londoni Sohóban 2020. november 7-én.

A koronavírus is ront a helyzeten

Az ECDC által lefedett régióban - amely magában foglalja az EU-t, valamint Izlandot, Lichtensteint és Norvégiát - az esetek száma az elmúlt évtizedben 9 százalékkal csökkent, a diagnosztizálatlan esetek száma pedig folyamatosan csökken. De a jelentés szerint az újonnan regisztrált esetek száma az elmúlt évtizedben 19 százalékkal nőtt az egész régióban - beleértve Kelet-Európát, Oroszországot és Közép-Ázsiát is -, továbbá nő a régióban élő diagnosztizálatlan HIV-vel fertőzöttek száma is.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója arra figyelmeztetett, hogy ne engedjük meg a (koronavírus) járványnak, hogy „elrabolja tőlünk azt az AIDS-mentes jövőt, amely immár elérhető lenne számunkra”.

„Emlékszem, amikor a HIV diagnózis halálos ítéletnek tűnt. Mostanra a megfelelő kezeléssel ellátott HIV-fertőzöttek az AIDS-től való félelem nélkül élhetnek” - mondta Kluge.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója szerint a COVID-19 nem terelheti az országokat afelé, hogy figyelmen kívül hagyjanak más egészségügyi kérdéseket, mint például a HIV / AIDS-et.

„A diagnózisok minél korábbi felállítása sürgős prioritás” – mondta Ammon.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) AIDS -programjának, az UNAIDS-nek adatai 2019-ben világszerte 38 millió ember élt HIV-vel, közülük 26 millióan részesültek az életmentőnek számító antiretrovirális kezelésben.

Kevesebb HIV és TBC tesztet végeznek Kelet-Európában

A koronavírus járvány következtében Kelet-Európában és Közép-Ázsiában már most kimutatható, hogy csökkent a HIV és a TBC tesztelése, és ez növelheti a halálozási arányt - közölte szerdán az Egyesült Államok AIDS-ügyi különmegbízottja.

„Az új koronavírus visszaszorítására vonatkozó korlátozások és az egészségügyi létesítmények a COVID-19 betegek kezelésére történő átalakítása mind hozzájárultak ahhoz, hogy kevesebb HIV és TBC esetet derítsenek fel” - mondta Michel Kazatchkine, az UNAIDS kelet-európai és közép-ázsiai ENSZ-tanácsadója. „Ennek következménye az lesz, hogy a régió további késedelmekkel fogja csak elérni az ENSZ célkitűzéseit, ami valószínűleg megnöveli a halálozást is" - tette hozzá.

Rosszat jelentenek a csökkenő orosz esetszámok

Az orosz Szövetségi AIDS Központ 38 ezer új HIV-fertőzöttről számolt be 2020 első felében, ami mintegy 20,5% -kal kevesebb, mint amennyit 2019 első hat hónapjában diagnosztizáltak. A központ a kisebb számot az elvégzett HIV-tesztek és az AIDS-központokat felkereső betegek számának csökkenésével magyarázza.

Kazatchkine elmondta, hogy a régióban idén májusban 48% -kal csökkent a WHO-nak jelentett tuberkulózis esetek száma a tavalyi adatokhoz képest. „Ennek az az oka, hogy az emberek mozgása a COVID miatti lezárások és a karantén alatt korlátozva van" – mondta Kazatchkine. „De ez összefügg azzal a ténnyel is, hogy a TBC-t ellátó kórházakban és létesítményekben dolgozó személyzetet átképezték, hogy COVID-ot kezelő kórházakat és létesítményeket hozzanak létre."

A HIV-fertőzöttek nagyobb eséllyel kapnak TBC-t

A HIV-vel élő emberek másoknál nagyobb eséllyel betegszenek meg tuberkulózisban. A HIV ugyanis gyengíti az immunrendszert, ami megnehezíti a beteg számára a TBC-t okozó baktérium elleni küzdelmet. Az ENSZ-tanácsadó szerint nagyon aggasztó a multirezisztens tuberkulózis újonnan jelentett eseteinek 30% feletti csökkenése.

Az UNAIDS adatai szerint körülbelül 1,7 millió ember él HIV-vel Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. A WHO európai régiójában 2017-ben körülbelül 275 ezer ember kapott tuberkulózist, és körülbelül 24 ezren haltak meg a betegség következtében.

Elton John és a TikTok figyelemfelhívó kampánya

Az Elton John AIDS Alapítvány és a TikTok az AIDS világnapja alkalmából összefogtak, hogy egy kampány keretében felhívják a figyelmet a betegségre. A szervezet és a közösségi média kedden jelentették be együttműködésüket a december 1-jén tartandó élő show megrendezésére. Az esemény Elton John TikTok csatornáján lesz látható, ahol az énekes és férje David Furnish filmrendező lépnek majd fel Sam Smith, Sam Fender és Rina Sawayama közreműködésével.

A kampány szerdán egy oktatói kvízzel kezdődik, amely segítségével felmérik a TikTok felhasználóinak a betegséggel kapcsolatos ismereteit. „Mindannyiunknak törődnünk kell a HIV-vel és fel kell számolnunk a betegséget körülvevő diszkriminációt" – írta nyilatkozatában az énekes, aki szerint a TikTok csatornáján sugárzásra kerülő élő program remek lehetőséget kínál a „HIV körüli mítoszok megszüntetésére, a biztonságos szexről való beszélgetésre annak érdekében, hogy a fiatalok magukat és másokat is meg tudják védeni."

A kampány szervezői azt remélik, hogy az AIDS-járvány 2030-ig véget érhet.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG