Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felülvizsgálja a Kínával és Oroszországgal ápolt kapcsolatokat az új cseh kormány


Petr Fiala október 9-én
Petr Fiala október 9-én

Az EU-val és a NATO-val fűzné szorosabbra a kapcsolatot, és felülvizsgálja az Oroszországgal és Kínával kötött megállapodásokat az új cseh kormány. Petr Fiala koalíciós kormánya az oroszbarátnak tartott jobboldali populista Babiš-kormányt váltja, miután az ellenzéki pártok többséget szereztek az októberi parlamenti választásokon.

A múlt hónapban tartott parlamenti választásokat megnyerő öt cseh párt hétfőn hatalommegosztási megállapodást írt alá, vállalva, hogy koalíciós kormányt alakítanak. A megállapodásban szerepel az is, hogy a külpolitikát szorosabban köti az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, miközben az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatokat „felülvizsgálat alá helyezi”. A megállapodás értelmében – ahogy azt már korábban sejteni lehetett – az 57 éves Petr Fiala, a Polgári Demokrata Párt tagja lesz a következő miniszterelnök.

Nyugati nyitás

Októberben az ellenzéki pártok – a Polgári Demokrata Párt, a Kereszténydemokraták, a TOP 09, a Kalózpárt és a STAN – együtt 108 mandátumot szereztek a kétszáz fős alsóházban, ezzel kisebbségbe szorult a korábban kormányzó Andrej Babiš euroszkeptikus miniszterelnök és populista ANO mozgalma. Bár a köztársasági elnök, Milos Zeman eredetileg Babiš pártját akarta megbízni a kormányalakítással, az eddigi kormánypárttal egyik kisebb párt sem akart koalíciót kötni, így a kormányalakítás meghiúsult. A hatalomátadás az október 8–9-i eredmények után még sokáig késlekedett Zeman betegsége miatt, november elején azonban a kórházi kezelésen áteső államfő bejelentette, hogy Fialát fogja kinevezni miniszterelnöknek.

A kormányváltó pártok mostani, 42 oldalas koalíciós megállapodása meghatározza az új kormány azonnali feladatait, többek között a koronavírus terjedésének megállítását, a magas infláció kezelését és a költségvetési hiány csökkentését. „A lehető leggyorsabban meg kell oldanunk az embereket nyugtalanító problémákat, és ki kell vezetnünk az országot a többszörös válságból – az egészségügyi, gazdasági és értékválságból” – mondta Fiala az aláírási ceremónián.

Kína ellenfelei mint kiemelt partnerek

A megállapodásban nagy hangsúlyt kap a külpolitika is, ami a dokumentum szerint „az Európai Unióban és a NATO-ban való lehorgonyzáson, valamint az összes szomszédos állammal való jó kapcsolatokon fog alapulni”. Az aláírók kitérnek az Európán kívüli országokra is, azt írják, „tovább mélyítjük az együttműködést az ázsiai–csendes-óceáni térség demokratikus partnereivel (például Tajvannal, Japánnal, a Koreai Köztársasággal és másokkal)”, és „felülvizsgáljuk az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatokat”. Azt pontosan nem fejtik ki, hogy a kapcsolatok felülvizsgálata mit fog jelenteni.

Milos Zeman elnököt Babišhoz hasonlóan egyébként sokszor nevezték oroszbarátnak, ennek ellenére a napokban arról beszélt, hogy hajlandó felesketni Fialát miniszterelnöknek. Zeman egészségi állapota miatt azonban egyelőre nem világos, mikor kerülhet sor erre.

XS
SM
MD
LG