Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalba lépett Olaf Scholz, Németország új kancellárja


Olaf Scholz, miután átvette megbízólevelét Frank-Walter Steinmeier államfőtől Berlinben 2021. december 8-án
Olaf Scholz, miután átvette megbízólevelét Frank-Walter Steinmeier államfőtől Berlinben 2021. december 8-án

Megválasztotta a berlini szövetségi parlament szerdán a szociáldemokrata Olaf Scholzot, így ő lett a második világháború utáni Németország kilencedik kancellárja.

A 736 fős törvényhozásban 707 képviselő vett részt a szavazáson, és 395-en támogatták Olaf Scholzot, így Willy Brandt, Helmut Schmidt és Gerhard Schröder után ő lett az ország negyedik szociáldemokrata kancellárja. Ennek megfelelően az Európa legnagyobb gazdaságának számító Németországot mostantól négy éven keresztül az általa vezetett, szociáldemokrata-zöld-liberális koalíciós kormány fogja irányítani.

A 63 éves politikus elődje, a négy cikluson – 5860 napon – át az ország élén álló Angela Merkel utolsó kormányában a pénzügyminiszteri és alkancellári tisztséget töltötte be.

A szeptember 26-i választást nagy meglepetésre a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte, így a konzervatív kereszténydemokrata uniópártok (CDU/CSU) tizenhat év után ellenzékbe kerültek.

Mi várható az új kormánytól?

Bár az új kormány tagjai között éles nézetkülönbségek vannak egyes területeken, megállapodásukban a pártok célként tűzték ki egyebek mellett a gazdaság zöldítését, a digitalizáció felgyorsítását, a lakhatási problémák enyhítését, a minimálbér emelését és a kannabisz legalizációját.

Továbbá módosítanának a bevándorlási és állampolgársági törvényeken, például engedélyeznék a kettős állampolgárságot, illetve kiterjesztenék a családegyesítés lehetőségeit a menekültek számára. Emellett a tervek szerint újraaktiválják majd 2023-ra a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett adósságféket.

Mindenekelőtt azonban a járványellenes küzdelemre kell majd fókuszálnia az új vezetésnek, miután az utóbbi időben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, és bizonyos korlátozásokat is elrendeltek.

Scholz támogatja az oltási kötelezettség bevezetését akár már februártól, amennyiben az erről szóló jogszabályt megszavazza a Bundestag. Németország lakosságának jelenleg mintegy 68,5 százaléka számít teljesen beoltottnak.

A részt vevő pártok színei után közlekedési lámpának nevezett koalícióhoz hasonló még soha nem volt kormányon Berlinben.

Készült az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG