Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítja Völner Pált a Legfőbb Ügyészség


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én

Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a Legfőbb Ügyészség Völner Pál országgyűlési képviselő, igazságügyiminiszter-helyettes mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta.

A vádhatóság közleménye szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás szerint a politikus, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is, ezen szervezet elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kaphatott.

„Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően” – írták.

Ez a cselekmény a Legfőbb Ügyészség szerint „vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanúját kelti”.

Polt Péter legfőbb ügyész ezért az eddigi bizonyítékok alapján az Országgyűlés elnökénél kezdeményezte az érintett mentelmi jogának felfüggesztését, hogy lefolytathassák a büntetőeljárást.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van. Hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Dubajba menet kapcsolták le a végrehajtói kar elnökét

Völner Pál meggyanúsítása előtt pár héttel letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. A Blikk írta meg először, hogy Schadl Györgyöt a repülőtéren fogták el szintén végrehajtóként dolgozó feleségével együtt, amikor épp Dubajba készültek utazni. A feleség ellen sajtóhírek szerint bűnügyi felügyeletet rendeltek el.

Schadl György letartóztatásáról hivatalos információt a kormányzat részéről nem közöltek.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő vette észre, hogy a bírósági végrehajtói kar elnökének ingatlanjainál változás történt. Mint a politikus az RTL Klubnak elmondta, a Központi Nyomozó Főügyészség zárolta ezeket az ingatlanokat. A politikus szerint ez csak akkor történhet meg, ha a Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást indított az adott személyek ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség feladata olyan ügyekben nyomozni, mint például a köztársasági elnök, a miniszterelnök, kormánytag, államtitkár, rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjainak működésével kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyásolás vásárlása.

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Völner Pál volt az, aki aláírásával engedélyezte a Pegasus-kémszoftverrel folytatott titkos megfigyeléseket. Az államtitkárt a Telexnek sikerült több hónap után megszólaltatnia, azonban különböző magyarázatokkal elhárította a kérdéseket.

XS
SM
MD
LG