Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalosan is a kínai állami propaganda része lett a Fudan Egyetem


Palkovics László a Fudannak is helyet adó Budapest Diákváros nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén
Palkovics László a Fudannak is helyet adó Budapest Diákváros nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén

Bár a magyar kormány szerint szó sincs arról, hogy ideológiai oktatás is folyna majd a Fudan egyetem Budapestre tervezett campusán, mégis stratégiai megállapodást kötött az egyetem és Kína legnagyobb állami médiavállalata.

A 45 ezer hallgatóval rendelkező elitképző és a China Media Group (CMG) közötti teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatokról szóló megállapodás aláírásáról a napi.hu számolt be.

A Kínai Nemzetközi Rádió Facebook-oldalának tanúsága szerint a megállapodás kapcsán május 10-én ünnepséget is tartottak, amelyen a Kínai Kommunista Párt Propagandaosztályának vezetőhelyettese, egyben a CMG vezetője, és a Fudan Egyetem KKP bizottságának titkára is felszólalt. Az eseményen hivatalosan megalakult a CMG–Fudan Nemzetközi Sugárzások Kutatóközpont is.

A China Media Group, más néven Kína Hangja, az ország legnagyobb állami médiavállalata, a központi ideológia terjesztője, amelyet 2018. március 21-én alapítottak a Kínai Központi Televízió, a Kínai Nemzeti Rádió és a Kínai Rádió Nemzetközi nemzeti holdingjaként.

A Fudan Egyetem budapesti megvalósításáért felelős kormánybiztos, Palkovics László innovációs miniszter a kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást kötött az egyetemmel.

A tervezett IX. kerületi Egyetemi város területéből jelentős részt kihasító Fudan-campus felépítésének költségét 540 milliárd forintra becsülik. Kína 450 milliós hitelt adna, amit a magyar állam 100 milliárddal egészít ki. A beruházás kínai alapanyagokból, kínai munkaerővel valósulna meg, de Magyarország fizeti.

Az egyetemen 5-8 ezer hallgató tanulna, ami komoly kihívás a csökkenő felvételi számokkal küszködő magyar felsőoktatás számára.

Korábban Palkovics László és Szijjártó Péter külügyminiszter is cáfolta, hogy az egyetemen ideológiai oktatás folyna. Ugyanakkor a Fudan módosított alapító okiratában szerepel, hogy az egyetem a kommunista pártot szolgálja, és Hszi-Csing Pin kínai elnök szerint is a párthoz hű diákokat kell nevelni az intézményben.

Ezt támasztja alá a Fudan most aláírt megállapodása is a kínai állami tömegtájékoztatás legfontosabb szereplőjével.

XS
SM
MD
LG