Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalosan is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét


Sulyok Tamás érkezése a beiktatási ceremóniára a Sándor-palotába 2024. március 10-én
Sulyok Tamás érkezése a beiktatási ceremóniára a Sándor-palotába 2024. március 10-én

Vasárnap beiktatták hivatalába Magyarország hetedik köztársasági elnökét. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság volt elnökét február 26-án választotta meg a nagy vihart kavaró kegyelmi döntése nyomán lemondó Novák Katalin utódjául az Országgyűlés, és március 5-én lépett hivatalba.

A beiktatási ünnepséget a köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota előtt tartották kora délután a budai várban. A díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonai tiszteletadását követően Kubik Anna színművész Gyurkovics Tibor Nemzet című versét mondta el, majd a történelmi egyházak áldásukat adták az új köztársasági elnökre.

A kormánypártok jelölése alapján megválasztott új államfő első intézkedése első munkanapján a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának aláírása volt. Hivatalba lépése előestéjén vacsorát tartottak tiszteletére a Karmelita kolostorban, ahol elődje, Novák Katalin is ott volt. A mostani ünnepségen azonban a korábbi köztársasági elnökök közül csak Schmitt Pál és Áder János vett részt. Jelen volt Orbán Viktor kormányfő és felesége is.

Ehhez kapcsolódóan: Lakner Zoltán: „A régi és az új államfő sem mond igazat”

Sulyok Tamás beiktatási beszédében azt mondta: köztársasági elnökként a magyar emberek méltóságát tartja legfontosabb feladatának. Szólt arról is, hogy nem készült erre a tevékenységre, de hivatalában is a közjogra fog támaszkodni – ez volt egész életében az iránytűje. „Jogász vagyok és jogász is maradok” – fogalmazott, és hozzátette: a jogállam fogalmát nem politikai értelemben kívánja használni, hanem azt érti alatta, hogy „az állam működésének egésze a jognak van alávetve”, minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető.

Sulyok Tamás a nagy vihart kavaró családi hátteréből hozott értékek közül a személyes méltóságot, a családot és a gyermeket emelte ki. Szólt arról, hogy államfőként felelős a határon túli magyarokért is, és különös aggodalommal figyeli a háború sújtotta Ukrajnában élő kárpátaljai magyarság sorsát.

Ehhez kapcsolódóan: Sulyok Tamás: A parlament engem, nem az édesapámat választott köztársasági elnöknek

Az új köztársasági elnök azt mondta: Magyarország elvitathatatlanul a Nyugat része, és saját döntése nyomán lett az. „A magyar ezért európai is, Európa jövője nem csak rajtunk, hanem a közösség minden tagján múlik” – fogalmazott. A döntésben, hogy Európa tagadás lesz-e, vagy ígéret, csak egyhuszonheted részben vállalhatunk felelősséget – tette hozzá.

Az államfő szerint a közbizalomnak a XXI. századi Magyarország kötőerejének kell lennie. Ő maga arra fog törekedni, hogy a gyalázkodás helyett egymás megértésén legyen a fókusz. Első kötelességünk minden erőnket, tehetségünket arra fordítani, hogy Magyarország Magyarország maradjon. Minden tudásommal és erőmmel szolgálni fogom hazámat és nemzetemet – zárta beszédét Sulyok Tamás.

XS
SM
MD
LG