Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan erősíti a legújabb amerikai segély Ukrajnát?


Ukrán katonák M777-es tarackágyút vetnek be a fronton Harkiv környékén 2022. július 21-én
Ukrán katonák M777-es tarackágyút vetnek be a fronton Harkiv környékén 2022. július 21-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni jelenléte december 21-én drámai felkiáltójelet tett a Biden-kormányzat legutóbbi bejelentésének végére az újabb katonai segítségnyújtásról a háború tépázta országnak.

A hatalmas, 1,85 milliárd dolláros csomag egyaránt bővíti az ukrán csapatok képességét az orosz légicsapások kivédésére és az ellentámadások folytatására, a megszálló csapatok visszaszorítására. Azt is lehetővé teszi Joe Biden elnöknek, hogy teljesítse Zelenszkij egyik legsürgetőbb harctéri kérését – egy Patriot rakétaüteg szállítását.

És még több segély jön majd. A szerdán bejelentetten túl a kongresszus további 45 milliárd dolláros katonai és humanitárius segély jóváhagyására készül Ukrajnának. A pénz egy hatalmas kormányzati finanszírozási törvény része, amely nemcsak jövőre, hanem bizonyos esetekben 2025-ig is támogatná Ukrajnát, biztosítva a folyamatos segítségnyújtást – még akkor is, amikor a képviselőház átkerül a republikánusok irányítása alá.

Vessünk egy pillantást az Egyesült Államok által kínált fegyverrendszerekre.

Patriot rakétaütegek

A Patriot rakétarendszerek már régóta népszerűek az Egyesült Államok és szövetségesei körében a világ vitatott területein, vágyott pajzsként az ellenséges rakéták ellen. Európában, a Közel-Keleten és a Csendes-óceánon Irán, Jemen és Észak-Korea esetleges csapásai ellen védenek.

Zelenszkij és más ukrán vezetők hónapok óta könyörögnek az Egyesült Államoknak egy Patriot föld-levegő irányított rakétarendszerért, amely képes elfogni az orosz rakétákat. Amerikai tisztviselők szerdán közölték, hogy kivesznek egyet a Pentagon kiképzési készleteiből, és elküldik Ukrajnába, ami elmozdulást jelez az amerikai számításokban. A tisztségviselők az operatív biztonsággal kapcsolatos aggályokra hivatkozva, nevük elhallgatását kérve beszéltek a Patriot-döntés részleteiről.

Az Egyesült Államok vonakodott a Patriot rendszer átengedésétől, mert attól tartott, hogy ezzel provokálja Moszkvát, vagy azt kockáztatja, hogy egy rakéta eltalálhatja Oroszországot, és ez eszkalálhatja a konfliktust. Az orosz külügyminisztérium egyértelművé tette, hogy a Patriotok Ukrajnába szállítása „újabb provokatív lépés lenne az Egyesült Államok részéről”, és válaszra késztethetné Moszkvát.

A másik akadály a kiképzés. Amerikai katonáknak kell képezniük az ukrán erőket a komplex rendszer használatára és karbantartására. Egy magas rangú védelmi tisztviselő szerdán azt mondta a Pentagon újságíróinak, hogy a kiképzés „nagyon hamar” elkezdődik, és „néhány hónapig” tart. Amerikai tisztviselők közölték, hogy az oktatásra a németországi Grafenwöhr kiképzőterületen kerül sor.

A Patriot képességei mindezen túl némileg korlátozottak, és a tisztviselők elismerik, hogy valószínűleg nem fogja megváltoztatni a háború menetét. A Patriotok nagy lőtávolsággal rendelkeznek, de csak korlátozott területet képesek lefedni. A Patriot jelenlegi elfogórakétája körülbelül négymillió dollárba kerül, az indítóállvány pedig mintegy tízmillióba. Minden Patriot-ütegnek legfeljebb nyolc indítószerkezete lehet, ezek mindegyike négy rakétát lő ki.

Ezen az áron nem költséghatékony és nem optimális a Patriot használata a kisebb és olcsóbb iráni drónok lelövésére, amelyeket Oroszország használt Ukrajnában.

A magas rangú védelmi tisztviselő elmondta, hogy a Patriot kiegészíti Ukrajna többi légvédelmi rendszerét, és beépítenék az ország többrétegű védelmébe.

Az Egyesült Államoknak korlátozott számú Patriotja van, és nagy a kereslet rájuk, sokat már hadrendbe állítottak szerte a világon. Mivel Ukrajna olyat kap, amelyet amerikai katonák kiképzéséhez használnak, eggyel kevesebb marad a seregnek oktatási célra.

Műholdas kommunikációs rendszerek

Az amerikai tisztviselők szándékosan nem egyértelműek a kereskedelmi szállítóktól rendelt fegyverek és felszerelés finanszírozását célzó Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés keretében megvásárolandó műholdas kommunikációs eszközökkel kapcsolatban.

Szerdán egy magas rangú védelmi tisztviselő azt mondta, hogy az aznap bejelentett, 850 millió dolláros USAI egy részét olyan szerződésekre használják fel, amelyek révén a meglévő ukrán képességeket bővítik. A tisztviselő elmondta, hogy a folyamatban lévő tárgyalások miatt a Pentagon csak annyit árulhat el a szerződésekről, hogy számos műholdas kommunikációs szolgáltatóval folytatnak megbeszéléseket.

Ugyanakkor más amerikai tisztviselők elismerték, hogy a lépés potenciális sebezhetőséget jelent Ukrajna számára, miután a SpaceX alapítója, Elon Musk közölte: cége már nem engedheti meg magának, hogy ingyenesen biztosítsa a Starlink szolgáltatásait.

Musk az első Starlink-terminálokat néhány nappal a februári orosz támadást követően szállította Ukrajnába, és októberre több mint 2200, alacsony pályán keringő, Starlink rendszerű műhold biztosította Ukrajnának a szélessávú internetet. Októberben Musk felkérte a Pentagont, hogy vállalja át a Starlink ukrajnai üzemeltetésének költségeit, és azt írta Twitteren, hogy a SpaceX-nek havi húszmillió dollárjába kerül az ország kommunikációs igényeinek kielégítése.

A terminálok és a műholdas kapcsolat, amelyet Ukrajnának biztosítottak, „mindent megváltoztatott” az ukrán hadsereg és infrastruktúra működésében – mondta John Ferrari, az American Enterprise Institute vezető munkatársa és űrszakértője.

Jóllehet a finanszírozási bejelentés általános, és nem hivatkozik a Starlinkre, Ferrari szerint nehezebb lenne más cégek műholdas terminálrendszereit bevezetni a harctérre, mivel ezek gyakran nem működnek jól, ha összekeverik őket.

Joint Direct Attack Munition siklóbombák

Ukrajnának első ízben biztosítanak Joint Direct Attack Munition-készleteket vagy JDAM-eket is. Ezek lényegében ötszáz–kétezer font tömegű (226,8–907,18 kilós) „buta” bombák, amelyeket „okos” bombákká alakítottak át farokúszó és navigációs készlet hozzáadásával. Ez a hozzáadott készlet lehetővé teszi a katonáknak, hogy adott célpontra irányítsák a lőszert, ahelyett hogy egyszerűen ledobnák egy vadászgépről a földre.

A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy a JDAM „megnövelt precíziós csapásmérő képességekkel fogja ellátni az ukrán légierőt az orosz megszálló erők ellen”.

Az amerikai vadászgépek, bombázók és drónok mindegyike képes kilőni a JDAM-eket, de a tisztviselők nem hajlandók elárulni, milyen módosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy a bombákat ukrajnai repülőgépekről indíthassák.

Egy másik potenciálisan vonzó elem a JDAM-ekkel kapcsolatban az, hogy az Egyesült Államokban sok van belőlük, így ezek biztosítása nem jár olyan típusú készletterheléssel, mint az Egyesült Államok más, korlátozottabb hadi felszelései esetében – mondja Mark Cancian, a Center for Strategic and International Security vezető tanácsadója.

De itt van egy lehetséges csapda is: a fegyvereket általában a cél felett vagy annak közelében repülő gépekről dobják le. Ez kockázatosabb lehet az ukrán pilótáknak, mivel az orosz légvédelmi rendszerek hatókörébe kerülhetnek.

Szörnyű feladat az exhumálás Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00
Készült az AP összefoglalója alapján.
XS
SM
MD
LG