Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan finanszírozza Oroszország „ortodox oligarchája” háborúpárti tevékenységét?


Konsztantyin Malofejev, a Kremlhez kötődő médiamágnás, aki nyíltan rajong Oroszország imperialista, ortodox örökségéért, 2014 óta nyugati szankciók alatt áll (archív fotó)
Konsztantyin Malofejev, a Kremlhez kötődő médiamágnás, aki nyíltan rajong Oroszország imperialista, ortodox örökségéért, 2014 óta nyugati szankciók alatt áll (archív fotó)

Konsztantyin Malofejev monarchista orosz milliárdos, aki milliókat költött Moszkva Ukrajna elleni agressziójának támogatására, 2014 óta szankciók alatt áll. Vajon az egy héttel a 2022. februári invázió előtt kötött szerencsés üzlet hozta lendületbe?

Múlt hónapban Merrick Garland amerikai főügyész jóváhagyta, hogy 5,4 millió dollárnyi „elkobzott vagyontárgyat”, amely korábban a szankciókkal sújtott orosz milliárdos Konsztantyin Malofejev tulajdonában volt, átutaljanak Ukrajnának, hogy „orvosolják az Oroszország igazságtalan háborúja okozta károkat”.

Malofejev, a Kremlhez kötődő médiamágnás, aki nyíltan rajong Oroszország imperialista, ortodox örökségéért, 2014 óta nyugati szankciók alatt áll. Az ok: szerepet játszott a dél- és kelet-ukrajnai felkelések felszításában és elősegítette az ukrajnai Krím orosz megszállását. Emellett nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene illegális félkatonai alakulat létrehozásának és finanszírozásának gyanúja miatt.

Ennek ellenére az úgynevezett ortodox oligarcha továbbra is finanszírozza az Ukrajna elleni orosz agressziót támogató tevékenységeket, amióta Moszkva 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját. Régóta úgy vélik, hogy a 48 éves férfi nagyrészt kivonult az üzleti életből, nem sokkal azután, hogy nemzetközi szankciókkal sújtották. Azóta többnyire a pályafutása során felhalmozott pénzét költötte.

A Systema, a Szabad Európa oroszországi oknyomozó egysége szilárd bizonyítékokat talált arra, hogy Malofejevnek jelentős érdekeltsége volt egy nagy orosz informatikai vállalatban, amely számos szerződést kötött az orosz kormánnyal és az állam által ellenőrzött vállalatokkal. Ezt a vállalatot mindössze egy héttel a 2022. februári invázió előtt adták el, ami jelentős nyereséget hozott a Malofejevhez kötődő szervezeteknek.

Malofejev régóta az orosz birodalmi múlt helyreállításának ideológusa. Cárgrád nevű médiahálózata nagy szerepet játszott az úgynevezett Novorosszija-projekt népszerűsítésében, amely alapot kívánt adni a 2014-ben kezdett próbálkozáshoz az orosz ellenőrzés megteremtésére Dél- és Kelet-Ukrajna nagy része felett. Fontos platformként szolgált a szélsőjobboldali publicista, Alekszandr Dugin eszméinek terjesztésében és népszerűsítésében is.

Konsztantyin Malofejev, a Cárgrád médiacsoport igazgatótanácsának elnöke a Reutersnek adott interjú során Moszkvában, Oroszországban 2021. szeptember 16-án. A háttérben II. Miklós cár képe
Konsztantyin Malofejev, a Cárgrád médiacsoport igazgatótanácsának elnöke a Reutersnek adott interjú során Moszkvában, Oroszországban 2021. szeptember 16-án. A háttérben II. Miklós cár képe

2020 nyarán Malofejev bemutatta háromkötetes történelmi opuszát a moszkvai Vörös téri könyvfesztiválon, amelyet 2015 óta egy olyan alapítvány szponzorál, amelynek vezetője a Kreml bennfentes embere és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) jelenlegi igazgatója, Szergej Nariskin. A könyv Moszkva ukrajnai agresszív fellépését „történelmi orosz földek újbóli konszolidálásaként” írja le.

A könyvbemutatón Malofejevet arról kérdezték, ki legyen Oroszország új uralkodója és a következő uralkodó dinasztia alapítója.

„Határozottan úgy gondolom, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin a legméltóbb jelölt arra, hogy a modern Oroszország cárja legyen” – válaszolta.

Váratlan látogatás

2018 februárjának egyik késő estéjén csengettek Szergej Silov informatikai üzletember moszkvai lakásán.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik egysége volt az, automata fegyverekkel – mesélte később Silov az Esquire magazin YouTube-csatornájának adott interjúban. Az ügynökök átkutatták a lakást és elhurcolták Silovot a nyomozó bizottsághoz, hogy vallomást tegyen. Végül letartóztatták a belügyminisztériummal kötött informatikai szerződéshez kapcsolódó négymilliárd rubel (16 milliárd forint) értékű csalás gyanújával.

Silov 2001-ben alapította az AT Consulting nevű céget, amely gyorsan Oroszország egyik vezető IT-szolgáltatójává nőtte ki magát. Az AT Consultingnak a belügyminisztériumon kívül többek között a Rosztelekommal, a Rosznyefttyel, a VTB Bankkal és a Sberbankkal is volt szerződése. 2014–15-ben Kirill Samalov – akkoriban Putyin veje –, aki 32 évesen lett Oroszország legfiatalabb milliárdosa, és Malofejev szomszédja Moszkva előkelő Rubljovka kerületében, ahol Putyin fő rezidenciája található, közös vállalkozásba kezdett a vállalattal.

Alekszandr Dugin orosz ideológus robbanásban elhunyt lánya, Darija Dugina búcsúztatásán 2022 augusztusában. Dugina apja nyomdokaiba lépett, és olyan Kreml-barát televíziós csatornáknak dolgozott, mint a Russia Today és Malofejev Cárgrádja
Alekszandr Dugin orosz ideológus robbanásban elhunyt lánya, Darija Dugina búcsúztatásán 2022 augusztusában. Dugina apja nyomdokaiba lépett, és olyan Kreml-barát televíziós csatornáknak dolgozott, mint a Russia Today és Malofejev Cárgrádja

Bár Malofejev Cárgrád médiacsoportja ritkán fordít figyelmet üzleti hírekre, az AT Consulting körüli felhajtás megjelent az egyik riportjában, amelyben „Silov belső köréhez” tartozó személy vagy személyek nyilatkoztak.

Ugyanebben az időben az AT Consulting néhány jelentős változáson ment keresztül. Ivan Matjas, Malofejev Tsargrad Estate ingatlancége jogi osztályának vezetője vette át a vezérigazgatói posztot. Több, az AT Consultinghoz kapcsolódó vállalkozást Jevgenyij Zsulanov üzletember, Malofejev korábbi üzlettársa vett át.

A TAdviser című szaklap a változásokat Malofejevhez kötötte.

„A 2018 júniusában történt konszolidáció segítséget jelentett az AT Consulting csapatának egy nehéz időszakban, és Jevgenyij Zsulanov Konsztantyin Malofejev kérésére hajthatta végre” – közölte a lap a két férfi egy meg nem határozott ismerősére hivatkozva. A forrás szerint Malofejev az AT Consulting egyik társtulajdonosa – tette hozzá.

Márciusban a Projekt oknyomozó portál is arról számolt be, hogy Malofejev társtulajdonosa volt az AT Consultingnak, amelynek – a Projekt nyomozása szerint – 35 szerződése volt kétmilliárd rubel (nyolcmilliárd forint) értékben az Orosz Állami Nyilvántartással

Malofejev szóvivője nem volt hajlandó reagálni a Systema kérdéseire.

„Adj hetven százalékot”

Az AT Consulting először a 2010-es évek elején kerülhetett Malofejev radarjára, amikor a cég informatikai munkát kezdett végezni a Rosztelekom számára, ahol Malofejev jelentős kisebbségi részvényes volt, és állítólag elkezdte átvenni néhány alvállalkozóját.

A Vedomosztyi című üzleti napilapnak adott 2010-es interjúban Jevgenyij Jurcsenko, a Rosztelekom igazgatótanácsának egykori tagja írta le Malofejev ebben az időszakban alkalmazott taktikáját.

„Valaki odajön hozzád, és azt mondja: Holnap a céged elveszíti az összes ügyfelét. Ha nem akarsz csődbe menni, adj nekem hetvenszázalékos részesedést, és garantálom az állami megrendeléseket” – fejtette ki.

(Malofejev beperelte Jurcsenkót üzleti hírnevének állítólagos besározása miatt, de a bíróság csak részben adott neki igazat, és elutasította, hogy elrendelje legtöbb kijelentésének – köztük ennek – a visszavonását.)

Ennek ellenére Malofejev neve hivatalosan nem kötődött az AT Consultinghoz, amely papíron továbbra is az alapító, Silov tulajdonában és irányítása alatt maradt.

Kirill Samalov, Oroszország legfiatalabb milliárdosa és Putyin elnök volt veje, a SIBUR olajcég társtulajdonosa közös vállalkozásba kezdett a Malofejev által kiszemelt AT Consulting alapítójával
Kirill Samalov, Oroszország legfiatalabb milliárdosa és Putyin elnök volt veje, a SIBUR olajcég társtulajdonosa közös vállalkozásba kezdett a Malofejev által kiszemelt AT Consulting alapítójával

Egy hónap előzetes letartóztatás után Silov helyzete romlani kezdett. Önmagára terhelő vallomást tett, és belekeverte az ügybe Alekszej Naszcsokint, a Rosztelekom korábbi felső vezetőjét, Malofejev régi ismerősét.

A fejlemény az AT Consulting ügyfeleit is megijesztette, és negatívan hatott az üzletmenetre. Úgy tűnt, hogy a helyzet kicsúszik az irányítás alól.

Új vezetés alatt – az alapító megcsappant részesedésével

Ez idő tájt egy Alekszandr Zseleznyikov nevű ügyvéd – aki korábban többször is képviselte Malofejevet – bukkant fel Silov képviseletében. Emellett az AT Consulting igazgatótanácsába bekerült egy korábbi FSZB-ügynök és Zsulanov üzlettársa, Anton Nyemkin (Zsulanov Malofejev korábbi üzleti partnere volt). Röviddel e fejlemények után Silovot áthelyezték házi őrizetbe, amelyet hamarosan tovább enyhítettek azzal a kötelezettséggel, hogy nem hagyhatja el a várost. 2019 áprilisában ejtették ellene a vádakat, és lezárták az ügyét.

Az év végére az AT Consulting nyilvánosságra hozta, hogy Silov részesedése a vállalatban mindössze tíz százalék. Megtartotta helyét a vállalat igazgatótanácsában, de a másik négy helyet Malofejevhez kötődő személyek foglalták el. Malofejev 27 éves fia, Kirill elemzőként kezdett dolgozni a vállalatnál. Matjas vezérigazgatói megbízatását 2024-ig meghosszabbították.

2021 vége felé az üzleti sajtóban olyan pletykák jelentek meg, hogy a Roszatom állami atomenergetikai vállalat érdeklődik az AT Consulting felvásárlása iránt. A Kommerszant üzleti napilap 10-12 milliárd rubelre (40-48 milliárd forintra) becsülte az üzlet értékét. Lehetséges, hogy a Roszatom érdeklődését az AT Consulting iránt különösen Malofejev régi kapcsolata, Jurij Kovalcsuk milliárdos pénzember segítette elő, aki a kilencvenes évek eleje óta ismeri Putyint, és akit az elnök személyes bankárjaként, valamint az Ukrajnával kapcsolatos döntéshozatalban befolyásos személyként jellemeznek.

Kovalcsuk régóta kapcsolatban áll Szergej Kirijenko volt Roszatom-vezérigazgatóval, Putyin kormányának első helyettes vezetőjével, aki 2017 januárja óta a Roszatom felügyelőbizottságának elnöke, és szintén nagy szerepet játszik a Kreml Ukrajnával kapcsolatos politikájában. Amikor Kirijenko a Roszatomot vezette, Kovalcsuk fia, Borisz a fejlesztésért felelős helyetteseként szolgált.

A Putyin bankárjaként is emlegetett Jurij Kovalcsuk üzletember, akinek fia a Roszatomban töltött be állást. A Roszatom vásárolta fel a Malofejev által korábban gyakorlatilag lenyúlt AT Consulting informatikai vállalatot, jelentős összegekhez juttatva a Cárgrád alapítóját
A Putyin bankárjaként is emlegetett Jurij Kovalcsuk üzletember, akinek fia a Roszatomban töltött be állást. A Roszatom vásárolta fel a Malofejev által korábban gyakorlatilag lenyúlt AT Consulting informatikai vállalatot, jelentős összegekhez juttatva a Cárgrád alapítóját

A Roszatom pénze

Az üzlet gyorsan haladt előre, 2022. február 16-án, körülbelül egy héttel Oroszország ukrajnai inváziója előtt zárult le. A Roszatom végül 20,2 milliárd rubelt (81 milliárd forintot) fizetett, amelyből 16,6 milliárdot (66 milliárd forintot) a Project Investments által ellenőrzött számlán helyeztek el, amelyet viszont – a Systema által átvizsgált pénzügyi nyilvántartások szerint – Leonyid Gavrilov, a Malofejevvel régóta kapcsolatban álló üzletember irányít.

Nem sokkal az üzlet megkötése után a feljegyzések szerint Gavrilov egy egyszobás lakást vásárolt az orosz fekete-tengeri üdülővárosban, Szocsiban. Az eladásból származó többi pénz nagy részét számos, Malofejevhez köthető személynek és cégnek utalták át. Közel hatmilliárd rubelt (24 milliárd forintot) küldtek az April Capital nevű cégnek, amelynek társtulajdonosa egy vele kapcsolatban álló vállalaton, az April Groupon keresztül Anatolij Miljukov volt. Ő korábban a Rosztelekom igazgatótanácsában dolgozott, és a Kommerszant szerint ő kezelte Malofejev kisebbségi részesedését a vállalatban.

Az April Capital korábban 14,5 százalékos részesedést szerzett az AT Consultingban a Gavrilov Project Investmentstől. A Roszatom-ügylet megkötése előtt hat hónappal az April Capital kilencmillió dollár értékű részesedést jelentett az AT Consultingban. Más szóval úgy tűnik, hogy az AT Consulting teljes értéke kevesebb mint 64 millió dollár volt, ami körülbelül a negyede annak, amit a Roszatom fizetett.

A Systema becslése szerint a Malofejevvel kapcsolatban álló struktúrák és személyek akár 19,8 milliárd rubelt (nyolcvanmilliárd forintot) is kaphattak a Roszatom-üzletből.

Emellett 2022 áprilisában a Roszatom hat másik, Malofejev korábbi üzlettársához, Zsulanovhoz köthető céget vásárolt meg. Zsulanov három vállalkozást is eladott az AT Consultingnak a Roszatom általi felvásárlás előestéjén.

A Systemának adott kommentárjában Gavrilov tagadta, hogy Malofejev kapcsolatban állt volna az AT Consultinggal, és a titoktartási dokumentumokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a Roszatommal kötött üzletről. Az AT Consulting a hivatalos sajtóközleményekre hivatkozott, amelyekből nem derült ki sem a tranzakció összege, sem a vevő személye. Malofejev szóvivője, Anatolij Miljukov és Szergej Silov sem kívánt nyilatkozni. A Roszatom, az April Capital, Zsulanov és Nyemkin sem válaszolt a megkeresésekre.

Az ukrajnai invázió óta Malofejev díjakat és jutalmakat osztogatott az invázióban részt vevő csapatoknak. Jótékonysági alapítványa, a Nagy Szent Vaszilij Alapítvány mintegy hétszázmillió rubelt (2,8 milliárd forintot) osztott szét az ukrajnai Donbász orosz ellenőrzés alatt álló részein. Az oroszok által megszállt Donyeck városában 2022-ben öt olyan céget jegyeztek be, amelyeket Alekszej Tyerehov, Malofejev Kontur nevű cégének vezetője irányít. Az egyik cég neve Cárgrád Donyeck Holding.

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa, a Systema tudósítója Szergej Titov anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG