Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan foszlott szét egy tádzsik város kínai negyedről szőtt álma? 


Az elbontott kerület után maradt törmelék a tádzsikisztáni Huzsandban, 2021-ben
Az elbontott kerület után maradt törmelék a tádzsikisztáni Huzsandban, 2021-ben

Rafoat Hosimova és családja hat évvel ezelőtt költözött ki a Tádzsikisztán északi részén fekvő Huzsand városában található házukból, miután közölték velük, hogy lebontják a környékbeli épületeket.

Az előzmény az volt, hogy a városvezetés megállapodást kötött kínai magánbefektetőkkel egy masszív lakó- és szabadidőkomplexum építéséről. A projektet Kínai negyednek nevezték el, és a terv arról szólt, hogy modern lakótelepet építenek az egyemeletes házak helyére.

El is dózeroltak több mint 30, festői környezetben, a Szirdarja folyó partján fekvő házat a hivatalosan 2015-ben kezdődött projektben.

A fellelkesített lakóknak új otthonokat ígértek a Kínai negyed elsőként felhúzott épületeiben (a hatóságok ígérete szerint ezek egy éven belül álltak volna készen).

A terv egy 15 lakóépületből álló negyedet említett, mindegyik épületben 1200 lakással. Emellett egy négyemeletes iskola, egy parkoló, valamint üzletek és éttermek építése is szerepelt az elképzelésben.

A szabadidőcentrumokat is magában foglaló projekt 2020-ra épült volna meg.

De az egész túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen.

És túl szép is volt.

Két ház között a földre

A start után hat évvel 300 ember még mindig az új lakásra vár, miközben albérletben vagy rokonoknál él.

Huzsand városvezetői ezt azzal magyarázzák, hogy a kínai befektetők 2018-ban kiszálltak a projektből, azzal érvelve, hogy a folyó közelsége miatt a terület nem volt alkalmas egy nagyobb építkezésre.

Azt, hogy egy ilyen lényegi kérdést miért nem tisztáztak az építkezés megkezdése előtt, nem tudni.

Rafoat Hosimova beszél az építési területen, ahol végül nem jött létre a beígért „Kínai negyed”. Az ő és mások családjai is feladták otthonaikat a beígért új lakások reményében
Rafoat Hosimova beszél az építési területen, ahol végül nem jött létre a beígért „Kínai negyed”. Az ő és mások családjai is feladták otthonaikat a beígért új lakások reményében

Azóta, hogy kisétáltak a projektből, a Husnoro-1 kínai vállalat vezetői nem nyilatkoztak nyilvánosan az okról.

Ez egy nagy csalódás volt nekünk” – meséli az új lakásban reménykedő Hosimova. „​Bizonytalanságban maradtunk. És ez nagyon fájdalmas.

Ki a hibás?

Hosimova és férje, Komil szerint „nagy rohanásban” kellett távozniuk, amikor a városi hatóságok felszólították a Rahmon Nabijev sugárút lakóit, hogy gyorsan ürítsék ki a házaikat.

Komilnak, aki akkoriban Oroszországban dolgozott vendégmunkásként, vissza kellett térnie Huzsandba, hogy nyilatkozzon arról, hozzájárul háza lebontásához, amelyben a házaspáron kívül két fia, menye és több unokája is élt.

A három családot egyetlen bérelt lakásban helyezték el, ahol egy konyhán és egyetlen fürdőszobán osztoztak. A kellemetlenségek ellenére beleegyeztek, abban a reményben, hogy átmeneti megoldásról volt szó. Kezdetben a Husnoro-1 állta a lakbérüket.

Út van, házak nincsenek a kínai pénzből tervezett átépítendő kerületben a tádzsikisztáni Huzsand városban, 2021-ben
Út van, házak nincsenek a kínai pénzből tervezett átépítendő kerületben a tádzsikisztáni Huzsand városban, 2021-ben

Hosimovéknál azonban bekapcsolt a vészcsengő, amikor több hónap eltelte után sem haladt előre az építkezés.

Az asszony, aki gyakran ellátogatott a volt családi ház helyére, így emlékszik vissza:

„​Az egyetlen munka, amit elvégeztek, az az volt, hogy lebontották a házakat és gödröket ástak. Ezeket végül ellepte a víz.

És ezzel véget is ért minden munka a felvonulási területen. Az ekkor már aggódó lakosok a városi hatóságokhoz fordultak, hogy felvilágosítást kapjanak.

Tovább hitegették őket

2016-ban és 2018-ban több találkozót is tartottak a huzsandi tisztviselőkkel és a kínai befektetőkkel. A tádzsik hatóságok azzal igyekeztek megnyugtatni az embereket, hogy a kínai negyed projektje az előre nem várt késlekedés ellenére a tervek szerint haladt előre.

Három évvel ezelőtt végül a városi illetékesek nyilvánosan elismerték, hogy a kínai befektetők lemondtak a projektről. Arról azonban nem adtak részletes magyarázatot, hogy mi történt, vagy hogy ki volt a felelős.

Ígéretet tettek viszont arra, hogy állandó lakásokat biztosítanak az érintett családoknak, és fizetik a lakbérüket, amíg az új lakások fel nem épülnek.

A Kínai negyed terv látképe
A Kínai negyed terv látképe

Függőbe került életek

2020 augusztusában a helyi önkormányzat bejelentette, hogy a város egy másik részén új lakásokat húznak fel azoknak a családoknak, amelyek a Kínai negyed projekt miatt elveszítették a korábbi otthonukat.

Hosimovának és a többieknek azt mondták, hogy az újévet már a Huzsand 18. kerületében fekvő új lakásaikban fogják ünnepelni. De ez sem történt meg.

A polgármesteri hivatal idén februárban közölte, hogy a családok a március 21-i, a Közép-Ázsiában is ünnepelt perzsa újév, a Noruz előtt költöznek be új otthonaikba egy kilencemeletes házban.

De ez a határidő is lejárt, és Hosimova meg a többiek még mindig várják az új lakást.

Most már majdnem ők a hibásak

A városi illetékesek most a családokra akarják kenni a fiaskót, és azt mondják: részben ők a felelősek a csúszásért.

Nem akarják a földszinti lakásokat, és a felsőbb emeleteken lévők sem tetszenek nekik” ‒ mondta Maamur Juszufzod önkormányzati szóvivő április 13-án.

Tádzsikisztánban sokan óvakodnak attól, hogy toronyházak felső emeleteire költözzenek, mert gyakran nagyon alacsony a víznyomás, és a liftekkel is gondok vannak. A földszinti lakások pedig a közbiztonsági helyzet miatt népszerűtlenek egyes kerületekben.

Juszufzod elmondta, hogy a hatóságok most úgy döntöttek, hogy az új lakásokat véletlenszerű sorsolással utalják ki a családoknak.

Hosimova közben elmondta, hogy a családjukban két új unoka született, mióta kiköltöztek a régi házból, és hogy a gyerekeknek most egy szűkös bérlakásban kell nevelkedniük.

Sokan mások pedig azt mondják, esküvőket és más fontos eseményeket kellett elhalasztaniuk, mert minden lóg a levegőben.

Közben az építési területből szemétlerakó lett, a Kínai negyed projektet pedig hivatalosan is „halottnak” minősítették.

Huzsand város hatóságai most azt ígérik, hogy helyi befektetőkkel közösen új lakóparkot építenek Huzsand City néven.

Az új komplexum mindössze 100 méterre lesz a város kudarcba fulladt, tervezett Kínai negyedétől.

Gyerekek játsznak Huzsand városában 2021-ben
Gyerekek játsznak Huzsand városában 2021-ben
Farangisz Nazsibullah írása
XS
SM
MD
LG