Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Holland bíróság: Orosz gyártmányú rakétával lőtték le a maláj utasszállítót


Ítélethirdetés a holland bíróságon 2022. november 17-én
Ítélethirdetés a holland bíróságon 2022. november 17-én

A 2014-es légikatasztrófa körülményeit vizsgáló törvényszék megállapította, hogy a Moszkva-párti szeparatisták ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről orosz gyártmányú rakétával lőtték le a maláj utasszállítót.

Az ügy négy vádlottjának távollétében tartott ítélethirdetésen Hendrik Steenhuis elnöklő bíró közölte, hogy Pervomajszk település mellől a szovjet-orosz gyártmányú Buk légvédelmi rendszer rakétájával lőtték le a légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét.

Rámutatott, hogy e területek, a szakadár „Donyecki Népköztársaság” (DNR) felett 2014 májusától Oroszország teljes körű ellenőrzést gyakorolt.

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépén 283 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár –, illetve a személyzet 15 tagja vesztette életét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett.

Az áldozatok képviselői fontos mérföldkőnek nevezték az ítéletet, bár a szóban forgó Buk légvédelmi rendszer Ukrajnába szállításában segédkező négy vádlott – három volt orosz hírszerző és egy ukrán szeparatista katonai vezető – feltehetőleg Oroszországban tartózkodik, kiadásukra gyakorlatilag nincs semmi esély.

Az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko nem volt jelen sem a tárgyalásokon, sem az ítélethirdetésen. Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese 2014 nyarán a DNR védelmi minisztereként szolgált. Dubinszkij a DNR katonai hírszerző ügynökségének vezetője volt, Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította, az ukrán Harcsenko pedig a felderítőosztag vezetője volt.

Ehhez kapcsolódóan: Keserű hét vár a családokra a maláj utasszállító lelövésének tárgyalásán

A bíróság később dönt az üggyel kapcsolatos más jogi kérdésekről és a gyanúsítottak bűnösségéről. Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte.

Többszörös gyilkosság vagy esetleg emberölés miatt ítélhetik el őket, amennyiben végül a hágai körzeti bíróság úgy ítéli, hogy nem előre megfontolt szándékkal lőtték ki az utasszállítót.

Bizonyos rögzített telefonbeszélgetések arra utalnak, hogy az elkövetők azt hihették, hogy ukrán harci repülőgép közelít a térség felé.

A vizsgálatot Hollandia vezeti, az eljárásban azonban Ausztrália, Belgium, Malajzia és Ukrajna is részt vesz. A nemzetközi nyomozó csoport 2019 júniusában megállapította, hogy a gyanúsítottak a gépet megsemmisítő, mozgatható föld-levegő rakéta telepítésében vettek részt, tevékenyen hozzájárulva ezzel a fedélzeten tartózkodók halálához.

A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy tanulmányozni fogják a holland bíróság verdiktjét, mivel az ilyen ügyekben „minden árnyalat számít”, és csak ezt követően fogják kommentálni a történteket.

A Kreml tagadja a felelősségét az MH17-es járat lelövésében, ahogy azt is, hogy ebben az időszakban bármilyen formában is jelen lett volna az orosz hadsereg Kelet-Ukrajnában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG