Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hollandia tizennyolc darab F–16-ost küld Ukrajnának


Holland F–16-osok gyakorlatoznak
Holland F–16-osok gyakorlatoznak

A holland kormány megkezdte az amerikai gyártmányú vadászrepülőgépek átadásának előkészítését – jelentették be Hágában.

„Kormányunk azon döntéséről tájékoztattam ma Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, amelynek alapján előkészítjük kezdetben tizennyolc darab F–16-os vadászgép leszállítását Ukrajnának” – írta Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök a korábban Twitterként ismert X-en.

„Az F–16-osok szállítása az egyik legfontosabb eleme az Ukrajna katonai támogatásának terén létrejött megállapodásainknak” – húzta alá.

Hozzátette, hogy mindehhez előbb szükség van a holland külügyminisztérium exportengedélyére, illetve Ukrajnában az előírt körülmények megteremtésére az infrastruktúrát és a személyzetet illetően. Ezekre vonatkozóan céldátumokat nem jelölt meg.

A bejelentés azonban lehetővé teszi a szükséges erőforrások átcsoportosítását a gépek felkészítéséhez a szállításra.

Később az ukrán államfő megerősítette, hogy beszélt a holland kormányfővel.

Hollandia előző hónapban elküldte első F–16-osait egy romániai támaszpontra, ahol megkezdődhetett az ukrán pilóták kiképzése.

Belgium, Dánia és Norvégia is bejelentette, hogy átad több ilyen típusú vadászgépet a saját flottájából, amint lezárul az ukrán pilóták kiképzése, miután az Egyesült Államok előzőleg jóváhagyta.

Ehhez kapcsolódóan: Washington jóváhagyta, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat küldjön Ukrajnába

Eközben a rossz időjárás és az orosz légitámadások miatt körülbelül 520 település maradt áram nélkül Ukrajnában.

A megszálló csapatok egy nap alatt huszonnyolc drónt lőttek ki az országra, ezek közül huszonnégyet a légvédelem sikerrel megsemmisített. Volt azonban olyan eszköz is, amely épületbe csapódott Kijevben, több ember megsebesült, a keletkezett tüzet gyorsan eloltották.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy alakul a vadászgép-koalíció az ukrán légierő támogatása érdekében?

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a pilóta nélküli repülőgépeket a még 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigetről, illetve a délnyugat-oroszországi Kurszki és Primorszko-Ahtarszki területről indították.

Emellett arról is beszámoltak, hogy a fronton az utóbbi nap folyamán 95 közvetlen összecsapásra került sor a szemben álló felek között. A legintenzívebb harcokról a donyecki Avgyijivka és Marjinka, valamint a harkivi Kupjanszk környékéről érkezett jelentés.

A tájékoztatás szerint több civil életét vesztette az orosz támadásokban, és a polgári infrastruktúrában is károk keletkeztek.

XS
SM
MD
LG