Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Holtan találtak Berlinben egy orosz diplomatát, akiről azt sejtik, hogy az FSZB ügynöke volt


A berlini orosz nagykövetség kapuja
A berlini orosz nagykövetség kapuja

A múlt hónapban holtan találtak egy orosz diplomatát a berlini orosz nagykövetség előtt, akit azzal gyanúsítottak, hogy az FSZB titkos ügynöke volt – jelentette a német média november 5-én. Az orosz nagykövetség nem járult hozzá a holttest boncolásához, a német ügyészség pedig diplomáciai státusza miatt nem tudott vizsgálatot folytatni.

A berlini orosz nagykövetség alkalmazottjának holttestét még október 19-én fedezték fel a külképviselet épülete előtti járdán, de a halálesetről csak november 5-én értesülhetett a német média. A Der Spiegel azt írta, a 35 éves Kirill Alekszejevics Zsalo feltehetően a nagykövetség épületének felső emeletéről zuhant a Berlin központjában lévő Behrenstrasséra, pár lépésre a Brandenburgi kaputól.

Magas rangú hírszerzőtiszt fia az áldozat

Az azonban, hogy pontosan mi okozta a halálát, aligha fog kiderülni. Az orosz nagykövetség ugyanis nem járult hozzá a holttest boncolásához, a német ügyészség pedig az áldozat diplomáciai státusza miatt nem rendelheti el a vizsgálatot.

Az elhunyt férfi hivatalos státusza szerint 2019 nyara óta a berlini orosz nagykövetség másodtitkáraként volt akkreditálva. A Spiegel értesülése szerint azonban a német biztonsági tisztviselők azt gyanítják, hogy a diplomata valójában a katonai hírszerzés, az FSZB ügynöke volt, és diplomáciai fedésben dolgozott. A The Insider és a Bellingcat oknyomozó lapok pedig nyilvánosan elérhető adatokra hivatkozva azt írták, hogy az elhunyt Alekszej Zsalo altábornagy, az FSZB alkotmányvédelmi hivatala vezetőjének fia volt.

Később a nyomozók is megerősítették, hogy Kirill Zsalo hivatalos lakcímeként az FSZB-főtiszt moszkvai, korábban rosztovi lakásának címe szerepel a nyilvántartásokban.

Egy két évvel ezelőtti gyilkosságkor már felmerült a neve

Kirill Zsalót a nyugati titkosszolgálatok állítólag kapcsolatba hozták az úgynevezett Tiergarten-gyilkossággal, amely során Berlinben fényes nappal lelőtték Zelimkhan Khangosvilit, a csecsen-grúz katonatisztet, aki korábban állítólag több orosz titkos ügynököt is lebuktatott.

„A fiút (aki a Der Spiegel forrásai szerint szintén FSZB-s volt, ami logikusan hangzik) Bécsből Berlinbe költöztették, mindössze két hónappal azelőtt, hogy az FSZB 2. szolgálata – ahol az apa igazgatóhelyettes – Berlinbe küldött egy bérgyilkost, hogy meggyilkolja a grúz-csecsen menedékkérő Khangosvilit” – írta egy tweetben Christo Grozev, a Bellingcatnek dolgozó oknyomozó újságíró.

„Igaz, lehet, hogy ez véletlen egybeesés. De figyelemre méltó, hogy a német hatóságok szerint a gyilkost Berlinben segítette valaki – amikor megérkezett a merényletre, ott már várta egy e-bike és egy robogó, és tudta, milyen útvonalon kell elmenekülnie” – tette hozzá Grozev.

XS
SM
MD
LG