Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hónapjai lehetnek hátra végrehajtóként Schadl Györgynek


Schadl György letartóztatását augusztus 8-án újabb 90 nappal meghosszabbították
Schadl György letartóztatását augusztus 8-án újabb 90 nappal meghosszabbították

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) letartóztatásban lévő elnökének, a jogszabályok szerint október 2-án meg kell, hogy szűnjön a végrehajtói pályafutása. Ezt derítette ki a kecsup.hu, amelynek cikkét a Szabad Európa új sorozatában, a Szabad oldalban közöljük. Ebben a sorozatban az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy saját olvasóikon túl a szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

Korábban már beszámoltunk a Schadl-Völner-ügyről, így arról is, hogy olyan új végrehajtót neveztek ki az MBVK élére, aki már a tavaly szeptemberi végrehajtói pályázatra is jelentkezett, amikor még javában tarthatott Schadl és Völner korrupciós együttműködése.

Arról is beszámoltunk, hogy a nyomozás szerint a végrehajtói pozíciókat meg lehetett vásárolni, a végrehajtók százmilliós összegeket fizethettek Schadlnak, aki az ügyészség gyanúja szerint Varga Judit igazságügyi miniszter korábbi államtitkárát, Völner Pált is lefizette.

A gyanú szerint Völner Pál hosszú időn keresztül alkalmanként két–ötmillió forintot fogadott el Schadl Györgytől, akit a volt államtitkár meggyanúsítása előtt pár héttel, 2021 novemberében tartóztattak le Ferihegyen. Éppen egy Dubajba induló gépre készült felszállni a feleségével, Schadl-Baranyai Helgával együtt. Sajtóinformációk szerint tetemes mennyiségű készpénz volt náluk.

A volt államtitkár, Völner Pál azóta is szabadlábon védekezik, ellentétben Schadllal, aki a repülőtéren történt elfogása óta letartóztatásban van, ennek ellenére azonban papíron továbbra is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke.

A hírportálunk kiderítette, hogy Schadl végrehajtói karrierjének októberben vélhetően vége lesz. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. év LIII. tv. 239.§ (3) d) pontja szerint ugyanis a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha

a távolléttel érintett napok száma meghaladja egy naptári évben a 275 napot (…)".

Ebben az esetben a bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke megállapítja a végrehajtói szolgálat megszűnését.

Schadl György letartóztatását augusztus 8-án újabb 90 nappal meghosszabbították. Ez azt jelenti, hogy 2022. október 2-án lejár ez a bizonyos 275 nap, amikor Schadl nem láthatta el a végrehajtói feladatait, vagyis a törvény szerint meg kell hogy szűnjön a végrehajtó jogviszonya.

A kecsup.hu hamarosan cikksorozatot közöl, amelyben a tervek szerint valós dokumentumok, hanganyagok bemutatásával, azokat értékelve, magyarázva tárja fel a magyar bírósági végrehajtás világát.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG