Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hónapok óta nincs mammográfiás szűrés a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban


A kép illusztráció, egy franciaországi rákközpontban készült 2017. október 9-én
A kép illusztráció, egy franciaországi rákközpontban készült 2017. október 9-én

„Nem tudok időpontot adni, még mindig rossz a gép. Július közepe óta. Az alkatrész állítólag úton van” – mondták az Uzsoki Utcai Kórházban cikkünk írásának napján. Ha kitartó a páciens és a háziorvosa, megtalálják a megoldást. Ha nem, tovább várnak. Október egyébként a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon a nőknél az emlőrák áll az első helyen a daganatos megbetegedések között.

„Engem tulajdonképpen a népegészségügyi központ válasza akasztott ki leginkább. Közölték, hogy nincs alternatíva, várjak. Majd ha lesz alkatrész, mehetek” – mondta a Szabad Európának az a zuglói nő, aki elmesélte, hogyan sikerült végül nem állami intézményben, mégis tb-támogatással megoldania a mellrákszűrést.

Olvasónk júliusban próbálkozott először időpontot kérni az Uzsokiban, a gép ekkor már rossz volt. Alkatrészre vártak. Ezt a választ kapta augusztusban és szeptemberben is, már időpontot sem adtak a szűrésre. Közben egy zuglói Facebook-csoportban is egyre szaporodtak az alternatív, lehetőleg pénztárcakímélő megoldások után érdeklődők bejegyzései.

„Augusztus 18. Úgy tűnik, hogy az Uzsokit az ág is húzza :-( Kaptam behívót mammográfiai szűrővizsgálatra, de a gépük elromlott. Kedvesen tájékoztattak, hogy bizonytalan, mikor lesz újra, telefonáljak hetente. (Arra a kérdésre kitérő választ kaptam, hogy mióta nem üzemel.) Tud valaki segíteni, hogy mehetek-e máshova is a behívómmal, vagy csak az Uzsokiba? Ha igen, hova a környéken? Köszönöm!”

„Szeptember 14. Tudjuk, hogy a nem működő gép miatt hol fogadnak minket (hol jó a beutalónk) mammográfiára az Uzsoki helyett? Nem futnék felesleges köröket, de nem is szeretnék ötvenezret fizetni érte, ha van más megoldás.”

Ha rossz a gép, nincs ellátás

Olvasónk nem adta fel, mint mondja, alapos a háziorvosa, aki azt tanácsolta, hogy ha nem működik az Uzsoki, járja végig a lehetőségeket. Olvasónk először az Országos Onkológiai Intézetben próbálkozott, de ott sem járt sikerrel. Közölték vele, hogy nem fogadják a zuglóiakat mammográfiára, csak a kerületiekkel tudnak foglalkozni, és tanácsolták, hogy érdeklődjön a népegészségügyi központnál, amely a szűréseket országos rendszerben szervezi.

Hosszas próbálkozás után sikerült elérnie az egykori ÁNTSZ-t, ahol azt a választ kapta, hogy nincs alternatíva, ha rossz a gép, nincs ellátás, várnia kell, majd ha lesz alkatrész, mehet szűrésre.

Ő viszont nem akart újabb heteket, hónapokat várni, ekkor javasolta a körzeti orvosa a Mamma Zrt.-t, amely bizonyos kerületekből fogad nőket szűrésre tb-alapon is. Itt már sikerrel járt zuglói olvasónk, és az említett Facebook-fórumon is többen jelezték, hogy ez lett a megoldás.

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel az Uzsoki Utcai Kórházat és a népegészségügyi központot is, de hetek óta nem válaszolnak. Ha mégis visszajeleznek, frissítjük cikkünket.

Megkerestük kérdéseinkkel a Mamma Zrt.-t is, ahol szintén hiába kopogtattunk. A cég egy név nélkül nyilatkozó munkatársa azonban elmondta, náluk is négy hónap a várakozási idő, mert „mindenkit hozzánk küldenek, a János kórházból és a III. kerületből is, mert ők is csak a kerületieket látják el”. Egyre nő a várólistájuk, ha valaki most bejelentkezik, már csak januárra kaphat időpontot.

Felismeréskor az esetek húsz százalékánál már áttét is van

Magyarországon minden tizedik nő emlőrákban szenved, a betegek 25 százaléka ötven év alatti, öt százalékuk pedig még harmincéves sincs. A betegség előfordulásának esélye a kor előrehaladtával egyre nő. Ez egyébként nemcsak a nők betegsége, de a betegek többsége nő, száz esetre egy férfi jut.

Árkosy Péter onkológus a Magyar Rákellenes Liga debreceni alapszervezetének fórumán beszélt arról a Hajdú-Bihar megyei hírportál beszámolója szerint, hogy évente körülbelül hatezer új emlőrákos esetet fedeznek fel, és háromezren halnak bele a betegségbe. A szakember emlékeztetett, felismeréskor az esetek húsz százalékánál már áttét is van, ezért nagyon fontos a megelőzés, a szűréseken való részvétel és az önvizsgálat.

Ötezerrel kevesebb rákost diagnosztizáltak

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a járvány öt negyedéve alatt Magyarországon összesen és átlagosan tizenöt-húsz százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint a korábbi években. Szakmai szervezetek már a szűrések járvány alatti leállításainál felhívták a figyelmet a lépés várható súlyos következményeire.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság októberi konferenciáján ismertetett tanulmány szerint jelenleg mintegy ötezer (1300 tüdőrákos, 2300 vastag- és végbélrákos és 1400 emlőrákos) fel nem ismert beteg nem kap kezelést.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG