Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Honnan van Putyinnak luxusjachtja?


Két jóbarát: Vlagyimir Putyin orosz elnök és vendége, Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető pózol a fotósoknak egy luxusjachton tartott elnöki találkozó során, 2021. május 29-én
Két jóbarát: Vlagyimir Putyin orosz elnök és vendége, Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető pózol a fotósoknak egy luxusjachton tartott elnöki találkozó során, 2021. május 29-én

Az oroszok ritkán tudnak meg konkrétumokat arról, miről tárgyal Vlagyimir Putyin elnök Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetővel. A legutóbbi, fekete-tengeri sétahajózás kapcsán viszont felmerült a kérdés: kié az a jacht, amelyen vacsoráztak?

Az orosz közvélemény megszokta, hogy nem kötik az orrára, valójában miről beszélgetett Vlagyimir Putyin elnök a többi volt szovjet köztársaság vezetőivel. A hivatalos fotók megmozgatják a szalagcímírók és a mémkészítők fantáziáját.

Nem volt ez alól kivétel Putyin tavaly augusztus óta a sorban negyedik találkozója Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetővel sem. Az ötórás beszélgetés hozadéka mindössze hét perc hivatalos videofelvétel. Ezen Putyin az időjárásról beszél, Lukasenka pedig egy aktatáskát tart, amelyben szerinte eddig nem részletezett nyugati machinációkat bizonyító dokumentumok lapulnak.

Konkrétumok híján sok megfigyelő a találkozó második napjának informális helyszínére, egy 54 méteres, pazar panorámát kínáló, étkezővel ellátott luxusjachtra fókuszált.

„A havonta átlagban 10–40 ezer rubelt (136–545 dollárt) kereső oroszok büszkék arra, hogy Putyinnal harmincmillió eurós jachtja van” élcelődött egy Twitter-felhasználó. Mások a hajó exkluzív belsejét a felkapott témává vált lepusztult orosz iskolai vécék képeivel hasonlították össze.

Ez is Csajka, csak nincs négy kereke

Az ellenzéki nézeteknek gyakran platformot adó internetes Dozsgy független tévécsatorna hétfőn arról tudósított, hogy a Csajka nevű jachtot Törökországban építették, és az orosz kormány 2011-ben, Putyin miniszterelnöksége idején vásárolta. Egy hasonló hajókat reklámozó oldal szerint az ilyen jachtokon hatszemélyes medence, napozó, edzőterem, fedett pihenőhelyek, tágas szabadtéri étkező, bár és grillező található.

A Dozsgy szerint ugyanezen a hajón tartották 2018-ban Putyin és Narendra Modi indiai miniszterelnök találkozóját.

A Szocsiban, a fekete-tengeri üdülővárosban és környékén május 28-án és 29-én tartott találkozón állapodtak meg abban, hogy Moszkva ötszázmillió dolláros hitelt ad Minszknek, és növelik a két ország közötti légi járatok számát.

Putyin ezzel támogatását fejezte ki Lukasenka felé, akit kemény nemzetközi bírálatok értek azután, hogy a belarusz légierő egyik gépe május 23-án földre kényszerítette a Ryanair utasszállítóját, amely a légterén haladt át. A minszki reptéren várakozó gépen a belarusz hatóságok letartóztattak egy belarusz ellenzéki újságírót és orosz állampolgárságú barátnőjét.

Szerény elnöki fizetés

A közeli, de gyakran feszült orosz–belarusz-kapcsolatok lényegi kérdéseiről azonban nem sok szivárgott ki, így a megfigyelőknek és a közösségimédia-felhasználóknak jobbára az maradt, hogy gyakran humorosan kommentálják a tengernél pózoló Putyin és Lukasenka fényképeit.

Az, hogy a kommentelők ismét Putyin állítólagos vagyonára, illetve a pozíciójából fakadó előnyökre figyelnek, nem újdonság.

Az orosz elnök hivatalos éves fizetése tavaly 136 ezer dollár volt. Vagyonbevallásában egy szerény moszkvai lakást, három, a szovjet időkből származó autót és egy apjától örökölt utánfutót találni.

Huszonkét éves miniszterelnöki és elnöki karrierje során rendszeresen megvádolták azzal, hogy hatalmas magánvagyont halmozott fel. 2012-ben – három évvel azelőtt, hogy a Kreml közelében agyonlőtték – Borisz Nyemcov ellenzéki politikus társszerzője volt annak a jelentésnek, amely helikopterek, magángépek, ingatlanok, luxusórák és összesen négy mesés jacht listáját említette – és amelyeket vagy Putyin tulajdonához sorolt, vagy azt írta róla, hogy a rendelkezésére állnak.

Szeretnek szánon is száguldani Szocsiban. Putyin február 21-én is vendégül látta a belarusz erős embert a téli olimpia helyszínén
Szeretnek szánon is száguldani Szocsiban. Putyin február 21-én is vendégül látta a belarusz erős embert a téli olimpia helyszínén

Navalnij már beszámolt a Putyin számára hozzáférhető luxusról

Az anyag említett egy, a Csajkához hasonló, 54 méteres jachtot is, de megjegyezte: a „Kreml-flotilla ékköve” egy ötemeletes, pezsgőfürdővel, grillezővel, juharfából készült oszlopsorral és márvánnyal borított fürdőszobával felszerelt hajó volt.

A jachtról készült képeket négy hónnappal azután tették közzé, hogy a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványa (FBK) egy 1,36 milliárd dollárosra becsült, Fekete-tenger-parti villakomplexumról posztolt videót a YouTube-ra. A vízipipabárt, szőlőt, jéghokiarénát magában foglaló épületegyüttest az FBK szerint Putyin számára építették. A birtok nem messze fekszik azoktól a vizektől, ahol Putyin Lukasenkával hajózott.

Az orosz kormány által „szélsőségességgel” vádolt FBK később egy másik, Putyinnak tulajdonított elegáns ingatlanról szóló expozét is közzétett.

A Kreml szerint a Navalnij által Putyin-palotának nevezett komplexum nincs az elnök birtokában. Valódi tulajdonosa Arkagyij Rotenberg építkezési vállalkozó, Putyin gyerekkori barátja, aki a videó publikálása után közölte, hogy övé a komplexum.

A széles körben Kreml-propagandistának tartott befolyásos tévés műsorvezető, Dmitrij Kiszeljov próbálta eljelentékteleníteni az FBK-anyagot.

Putyinnak nem kell a luxus, mert neki az nem cool” – mondta.

Matthew Luxmoore írása.
XS
SM
MD
LG