Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Első körben hét oktatóval tervezik az országos honvédelmi oktatást


Kisfiú játék puskával a Kossuth téren az aradi vértanúk emléknapján, 2019. október 6-án
Kisfiú játék puskával a Kossuth téren az aradi vértanúk emléknapján, 2019. október 6-án

Rétvári Bencéék hivatalos tervei szerint 120 iskolában indulhatott volna el a honvédelmi oktatás szeptembertől. Most kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium összesen hét oktatóval számolt a feladatra. Erről a témáról írta korábban Maruzsa államtitkár, hogy „nagy nehézségben lenne” a csapata, „ha mindig csak a színtiszta igazat” válaszolnák az újságírói kérdésekre.

A következő tanévtől elindul a honvédelem tantárgy is a közoktatásban, pontosabban egyes középiskolákban. Egy hónap múlva indul a tanév, viszont még most sem lehet tudni, mi lesz ez a tantárgy, ki fogja tanítani, és mely iskolákban.

Mellélőhettek

Július elején Pintér Sándor nevében Rétvári Bence államtitkár annyit válaszolt egy írásbeli kérdésre, hogy 120 iskolában indulhat a tárgy az első évben. De az is lehet, hogy nem, mert ha ezek közül valahol mégsem lesz, akkor ott nem lesz, és ezt előre lehetetlen megmondani.

Pontosabban az államtitkár érvelése szerint:

„A megvalósításban részt vevő intézmények tényleges számát azonban csak a szeptemberi tanévkezdés után lehet megadni.”

Most kiderült, hogy lehetséges még ennél is pontosabb előrejelzés még szeptember előtt, ugyanis a Honvédelmi Minisztériumnál kijöttek a tantárgy oktatásához szükséges rendelettervezetek.

A hatásvizsgálati lap szerint

a minisztérium országosan hét oktatóval tervezi a tantárgyat, összesen 210 diákra

az első tanévben.

Ez azt jelenti, hogy iskolánként legfeljebb két ember fog honvédelem tantárgyat tanulni, ha tényleg 120 iskolában kívánják elindítani az új programot. A minisztérium szerint egyébként ez az új program az első évben csaknem 14 milliárd forinttal rontja majd a költségvetés egyenlegét.

Olyan részletek is kiderültek emellett, hogy a tantárgyat olyanoknak kell oktatniuk, akik „megtestesítik a katonaideált”. Eggyel szűkebben viszont a legtöbb katona taníthatná, pontosabban azok, akik

  • felsőfokú végzettséggel és katonai szakképzettséggel rendelkeznek, vagy
  • érettségijük van csak, de részt vettek honvédaltiszt- vagy azzal egyenértékű képzésben.

Féltek, hogy lebukhatnak a hazug válasszal

Ez volt egyébként az az ügy, amelynél félreküldték Maruzsa Zoltán államtitkár és csapata belső levelezését arról, mit válaszoljanak a Telex újságírójának kérdéseire, hogy tényleg elindul-e a tárgy, hány iskolában, és kikkel.

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese például azon aggódott, hogy ha ellenőrizhetően hazudnak a válaszban, akkor „rájuk ragadhat”.

„Egyetlen aggodalom van, hogy ha van infójuk arról, hogy a tk.-k (a tankerületek – a szerk.) már egyeztettek, akkor a válaszban valótlant állítunk. Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság” – írta például.

Maruzsa államtitkár válaszából pedig az a mondat vetett nagyobb hullámokat, hogy: „Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.”

A teljes kontextusért és a minisztériumi működés mélyebb megértéséért a Telex teljes cikkét érdemes elolvasni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG