Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Digitális katonát” és új honvédelmi kutatóintézetet akar a minisztérium


Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója Tarr Zsoltnak, a Honvédelmi Minisztérium kijelölt veszélyhelyzeti felelős katonatisztjének mutatja meg a cég budapesti logisztikai központját 2021. március 8-án
Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója Tarr Zsoltnak, a Honvédelmi Minisztérium kijelölt veszélyhelyzeti felelős katonatisztjének mutatja meg a cég budapesti logisztikai központját 2021. március 8-án

A Honvédelmi Minisztérium egy új, védelmi innovációs kutatóintézetet szeretne létrehozni többek között a „digitális katona” kialakításának céljával. Viszont most sem találnak elég képzett szakembert Magyarországon.

Egy új, védelmi innovációs kutatóintézetet tervez alapítani az állam – jelentette be Porkoláb Imre ezredes a Biztonságpiac 2022 nevű konferencián a HVG szerint.

Ez az új állami hivatal az ezredes szerint összekötné a kapcsolódó technológiákat fejlesztő magáncégeket „a védelmi iparral”.

A leírás alapján az egész honvédelmi iparág fejlesztési fókuszába például a következőket állítanák:

  • a „digitális katona”,
  • a járművek digitalizációja
  • és a mesterséges intelligencia.

A konferencián szóba került a hazai szakemberhiány is, többek között Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár szerint

„most nem állunk jól se képzés, se fejlesztés szintjén”.

Az államtitkár ennek ellenére optimistán látta az iparág hazai jövőjét.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf új honvédelmi miniszter nyáron arról beszélt, hogy egyébként általában is kevesen akarnak katonának menni Magyarországon.

Ezért fő célja a katonai pálya vonzóbbá tétele, hogy a fiatalok változtassanak eddigi terveiken, önként álljanak be a hadseregbe, és érezzék „fontos, helyes és klassz dolognak” a haza védelmét. Ehhez az is kell, hogy a katonák „jól kinéző” egyenruhában és új, magyar gyártású fegyverekkel tudjanak kiállni kortársaik elé – mondta.

Az Európai Unió forintban nagyjából kétezer milliárddal tervezte tavasszal támogatni a tagállamok haderőfejlesztési törekvéseit.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG