Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Félmilliárd eurót különítene el az EU a tagállamok haderejének fejlesztésére


Ursula von der Leyen (j2) és Josep Borrell (j) Bucsában 2022. április 8-án
Ursula von der Leyen (j2) és Josep Borrell (j) Bucsában 2022. április 8-án

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett egy félmilliárd euró értékű védelmi alap létrehozására a tagállamok közös haderőfejlesztésének elősegítése érdekében.

Az előterjesztés értelmében az összeget a közösség hosszú távú költségvetési keretéből különítenék el erre a célra, segítségével pedig egyúttal a magánszektor beruházásait is előmozdítanák.

Az alap keretében a tagállamok kormányai közös beszerzéseket folytathatnának, így fokozva az együttműködést, kiküszöbölve a fölösleges duplikációkat és mérsékelve a költségeket.

Bár az EU-országok többsége a NATO-nak is tagja, régóta vannak kezdeményezések a közösség közös biztonság- és védelempolitikájának megerősítésére, az Egyesült Államoktól való függőség enyhítésére.

A tervezett védelmi alap felállításáról a huszonhét tagállamnak egyhangúlag kell majd megállapodnia, a források a 2023–2024-es időszakban lennének elérhetők.

Az Európai Unió nemrég már megegyezett egy közös hosszú távú fegyverbeszerzési alap létrehozásáról és egy gyors reagálású haderő megteremtéséről.

Az EU-tagállamok 2020-ban a korábbinál jóval nagyobb összeget, összesen csaknem kétszázmilliárd eurót fordítottak katonai kiadásokra, pedig ez még az ukrajnai orosz invázió megindítása előtt volt. A közös beruházások értéke azonban valamelyest csökkent az utóbbi időben – közölte tavaly decemberben az Európai Védelmi Ügynökség.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottságának jelentése szerint az Európai Unió amerikai támogatás nélkül nem rendelkezne a megfelelő védelmi potenciállal, számos területen hiányoznak a szükséges képességek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG