Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kéri az ügyészség


Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő és Horváth Csaba MSZP-s polgármester 2021. szeptember 1-jén
Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő és Horváth Csaba MSZP-s polgármester 2021. szeptember 1-jén

Az ügyészség gyanúja szerint Tóth Csaba és Horváth Csaba MSZP-s politikus a befolyásával üzérkedett a XIV. kerületi fizetős parkolási rendszer kapcsán. Tóthot most gyanúsították meg, de az ügyészségi közleményből ezúttal kihagytak egy fontos mozzanatot, amit legutóbb Horváth Csaba feltételezett társának tulajdonítottak.

Korrupció gyanúja miatt Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség pénteken. Két nappal korábban már név szerint meggyanúsították ugyanebben az ügyben Horváth Csaba MSZP-s politikust, jelenlegi zuglói polgármestert, és házkutatást tartottak több helyszínen. Erről alább olvashat bővebben.

Pár nappal korábban még csak annyit árult el az ügyészség, hogy Horváth egy társát is gyanúsítják, egy helyi politikust. Most úgy tűnik, hogy Tóth Csaba lehetett az.

Az ügyészség szerint Horváth és társa a tervezett helyi fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy céget 2016-ban, amiért cserébe korrupt módon elkérték volna a nyereségük felét. Ez a társ 2017-ben még külön is odament a kiszemelt céghez azzal, hogy havi hárommillió forintért cserébe „nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben”. Legalább három alkalommal átvett alkalmanként hárommillió forintot készpénzben.

Ez utóbbi leírást a mostani közleményéből már kihagyta az ügyészség. Annyit lehet tudni, hogy Tóth Csabát vesztegetés látszatát keltve, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.

Az ügy idején Horváth Csaba a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, Tóth Csaba pedig országgyűlési képviselő. Horváth jelenleg a kerületi polgármester, Tóth Csaba pedig még mindig képviselő. Utóbbi tavaly heves ellenzéki bírálatok után bejelentette, hogy nem indul az ellenzéki előválasztáson, egyben bejelentette, hogy bár a parlamenti ciklusából hátralévő időt még kitölti, utána visszavonul a politikától, és már alig várja, hogy visszatérhessen az üzleti életbe – derült ki a Telex videójából.

A hét eleji házkutatásokról Hadházy Ákos, a körzet ellenzéki képviselőjelöltje számolt be először Facebookon. Mint írta, korábban már hallott olyan információkat, hogy ez be fog következni, mert a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai.

Hadházy a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, hogy a zuglói parkolási ügy csak egy mellékszála annak a sokkal nagyobb volumenű nyomozásnak, amely „egy, a kormány legfelsőbb köreihez vezető adócsaló hálózatról szól”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG