Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupciós ügy Zuglóban; Horváth Csaba polgármester is gyanúsított


Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere
Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere

A gyanúsítás előtt házkutatást tartott az ügyészség a zuglói polgármesteri hivatalban, Horváth Csaba polgármester otthonában, valamint a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél. Nem sokkal később a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, befolyással üzérkedés és más bűncselekmény miatt nyomoz, a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja, és az ügyben gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Csaba polgármestert, valamint egy volt zuglói politikust

A nyomozó főügyészség közleménye szerint – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – február 23-án több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd

gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

A megalapozott gyanú szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával, egy volt helyi politikussal Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Az ügyészség közleményében azt írja, hogy 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi hárommillió forintért cserébe nem fogja a cég ellenében érvényesíteni az ügyben a befolyását. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként hárommillió forint készpénzt.

Az ügyészség azzal zárja közleményét, hogy a kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

Néhány órával korábban Horváth Csapa zuglói polgármester a közösségi oldalán írt arról, hogy reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonában. A politikus akkor még azt írta, hogy nem ismeri az eljárás okát, de mindenben együttműködnek az ügyészséggel.

A házkutatás reggelén Hadházy Ákos, a körzet ellenzéki képviselőjelöltje számolt be Facebook-oldalán arról hogy értesülése szerint házkutatás zajlik a zuglói önkormányzatnál és a kerület egyik cégénél. Mint írta, hallott olyan információkat, hogy ez be fog következni, mert a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai.

Hadházy, aki a zuglói körzetben az áprilisi választáson egyéni képviselőjelöltként indul, a hvg.hu-nak azt mondta: a zuglói parkolási ügy csak egy mellékszála annak a sokkal nagyobb volumenű nyomozásnak, amely „egy, a kormány legfelsőbb köreihez vezető adócsaló hálózatról szól”.

Hadházy Ákos emlékeztetett arra, hogy korábban többször elmondta, hogy a zuglói parkolási botránynál korrupció volt. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy Horváth Csaba részt vett ebben, annak gyors politikai következményeinek kell lennie.

FRISSÍTÉS
Horváth Csaba közleményéből: Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupcióval gyanúsított meg.
A mai napon megjelentem a Központi Nyomozó Főügyészségen és a gyanúsítással szemben panasszal éltem. A rám felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta. Az ügy időzítése és indíttatása egyértelműen politikai. Ezt támasztja alá az is, hogy két nap múlva, az ellenzék közös listáján való szereplésem miatt már nem tehették volna meg, ezért volt így időzítve.
Tudjuk mire számíthatunk ettől a rezsimtől. Két napja az elesettek szószólója, Iványi Gábor volt soron, ma én és holnap pedig bárki, aki nem kívánja ezt a rezsimet hatalomban tartani és ennek hangot is ad.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG