Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem olyan sima ügy a horvát határátlépés, mutatjuk, mire érdemes figyelni


Járművek araszolnak a sorban a horvát–szlovén határon, a macelji határátkelőnél 2020. augusztus 22-én
Járművek araszolnak a sorban a horvát–szlovén határon, a macelji határátkelőnél 2020. augusztus 22-én

A tavalyinál jobb szezonra készülnek a horvátok, az Adriára tartók pedig a tavalyihoz hasonló árakra számíthatnak, viszont a járvány miatt sokkal alaposabban fel kell készülniük az utazásra. Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya. A Szabad Európának nyilatkozó szakember szerint finomodhatnak még az utazás gördülékenységét segítő részletek, de azt tanácsolja, hogy minden papír, amit csak elkérhetnek a védettséggel kapcsolatban, az legyen nálunk.

Magyarország szinte az elsők között kötött megállapodást Horvátországgal arról, hogy a két ország kölcsönösen elfogadja egymás védettségi igazolványát, a plasztikkártya azonban önmagában nem elég a korlátozások nélküli utazáshoz a két ország között.

Horvátországban azokat a vakcinákat is elfogadják, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezett, és amelyek például Olaszországban, Németországban és Ausztriában nem mentesítenek a korlátozások (negatív teszt, karantén) alól.

Horvátországba tehát a május 6-a óta érvényben lévő megállapodás értelmében a kínai és az orosz vakcinával oltottak is mehetnek, de csak a második oltás beadása után 14 nappal – az egylövéses Janssen esetében értelemszerűen az első oltás beadása után 14 nappal.

Tehát igazolni kell, hogy mindkét oltás megvan és a második beadása óta eltelt 14 nap. Ehhez pedig szükség van arra a papíralapú oltási igazolványra, amelyet az oltás beadásakor adtak és amelyen mindkét oltási dátum szerepel – erősítette meg a Szabad Európának Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Képviselet főmunkatársa.

Mint azt a szakember elmondta, a magyar nyelvű, papíralapú oltási igazolványt nem kell lefordíttatni, azt a horvát hatóságok elfogadják.

Horváth Mira ugyanakkor felhívta a figyelmet arra az adatlapra, amit a Horvátországba történő belépés és az ott-tartózkodás megkönnyítése céljából kérnek a beutazótól. Ezt az utazás előtt ki kell tölteni. Az adatlap kitöltője az elérhetőségi adatok (telefonszám és e-mail -cím) megadása után egy „Az utazás bejelentésről” szóló igazolás fog kapni, amit kinyomtatva a jármű szélvédőjére kell kihelyezni a határátlépés megkönnyítése érdekében.

Dubrovnik az egyik legkedveltebb horvátországi úti cél
Dubrovnik az egyik legkedveltebb horvátországi úti cél

A horvát idegenforgalmi minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az utazás bejelentéséről szóló igazolás nem beutazási engedély, és mint dokumentum nem váltja ki a határ átlépésére alkalmas okmányokat, vagyis az útlevelet vagy a kártya típusú személyi igazolványt.

A Szabad Európa egy olvasójától, aki pár napja utazott át a horvát határon, úgy értesült, hogy noha ő nem nyomtatta ki az utazás bejelentéséről szóló igazolást, annak száma benne volt az adatbázisban, és az útlevele alapján tudták ellenőrizni, hogy kitöltötte az adatlapot, bejelentette az utazást.

Horváth Mira szerint a júniustól tervezett nyitásig még finomodhat, gördülékenyebbé válhat az utazási protokoll, hiszen az a cél, hogy minél kevesebbet kelljen várni a határon. Ugyanakkor a szokásos szombati „turnusváltós” tumultus idén is kialakulhat a fizetőkapuknál.

Annak sem kell lemondania a horvát tengerpartról, akinek nincs oltása, ebben az esetben azonban már mások a feltételek. Azokról és általában a legfrissebb utazási szabályokról a magyar Konzuli Szolgálat honlapján található részletes információ.

A vendéglátásban dolgozókat már oltják, a magán szállásadókat is arra biztatják

Horvátországban sem kötelező a koronavírus elleni oltás, de Horváth Mira szerint minden szállásadónak az az érdeke, hogy beoltassa magát, hiszen ez a saját és a vendégei biztonsága miatt is fontos. Mint mondta, a vendéglátásban dolgozókat már április óta oltják, és a magánszállások üzemeltetőit, tulajdonosait is erre biztatják.

A szakember elmondta azt is, hogy a horvátok a tavalyinál jobb szezonra számítanak idén, és ebben nagy szerepe lehet a magyaroknak, akik néhány óra alatt elérhetik a tengert, és ha probléma van, nagyon gyorsan haza tudnak jönni. Ami az árakat illeti, a Horvát Idegenforgalmi Képviselet főmunkatársa szerint nagyjából a tavalyi árakkal kell számolniuk az Adriára készülőknek, egyelőre semmi sem utal drágulásra.

Kísérleti projektek a nagy nyitás előtt

Horvátország múlt szombaton, azaz május 15-én hosszabbította meg május 31-ig az érvényben lévő országos járványügyi intézkedéseket, noha a horvát vendéglátósok más enyhítésre számítottak, azokra június 1-jéig várniuk kell. Addig – az MTI beszámolója szerint – úgynevezett próbaprojekteket tartanak, és azok eredményességétől teszik függővé a további nyitást.

Múlt csütörtökön például egy zágrábi étteremben nyolcvan olyan ember részvételével tartottak fogadást, akik már megkapták mindkét oltást, és a második adag óta eltelt legalább két hét.

Május 15-én egy 120 fős próbalakodalmat is tartottak. A résztvevők között voltak olyanok, akik az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen, olyanok, akik felvették mindkét oltást, illetve rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy gyors antigénteszttel. A rendezvényen nem kellett betartani a járványügyi intézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás). A résztvevőket egy hét múlva tesztelik, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter múlt pénteki tájékoztatása szerint további próbaprojekteket is terveznek, és ezek eredményétől teszik függővé a június elsejétől tervezett enyhítéseket.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG