Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek két, polgári célpontokra támadó orosz katonát Ukrajnában


A két orosz katona a vádlottak padján a kotelvai bíróságon, Poltava közelében 2022. május 26-án
A két orosz katona a vádlottak padján a kotelvai bíróságon, Poltava közelében 2022. május 26-án

Ukrajna északkeleti részén, Kotelva városában egy bíróság tizenegy és fél év börtönbüntetésre ítélt két orosz katonát, miután bűnösnek találta őket a háború szabályainak megsértésében.

Alekszandr Ivanov és Alekszandr Bobikin egy Grad rakétavetővel megsemmisített több lakóépületet is Kozacsa Lopanban, illetve egy iskolát a Harkivtól keletre fekvő Veterinarne városában február 24-én – azon a napon, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Még aznap elfogta őket az ukrán hadsereg. Elismerték, hogy rakétákat lőttek ki, de azt mondták, fogalmuk sem volt a célpontokról, miután csak koordinátákat kaptak, hogy beprogramozzák a fegyverüket.

A két katona ügyvédei azt kérték a kotelvai járásbíróságtól, hogy legfeljebb nyolc év fegyházbüntetésre ítéljék védenceiket, arra hivatkozva, hogy megbánták, amit tettek, és hogy parancsot teljesítettek.

Ivanov nem volt hajlandó élni az utolsó szó jogával a tárgyaláson, Bobikin viszont bocsánatot kért, és reményét fejezte ki, hogy a háború hamarosan véget ér.

Ukrajna közölte, hogy több ezer háborús bűntényt azonosított, amelyeket orosz csapatok követtek el a háború alatt.

A Nemzetközi Törvényszék mellett több ország nyomozói gyűjtöttek bizonyítékokat és végeztek vizsgálatokat annak megállapítására, hogy követtek-e el háborús bűnöket Ukrajnában.

Oroszország azt állítja, hogy hadműveletei során nem vett célba szándékosan civileket, jóllehet egyre több az olyan videó és konkrét bizonyíték, amely lakóházak, kórházak, kulturális létesítmények és más, nem katonai helyszínek lerombolását mutatja.

Irina Venediktova ukrán főügyész május 30-án azt mondta, hogy egy másik orosz katona, Mihail Romanov nemi erőszak vádjával áll hamarosan bíróság elé.

Május 23-án egy kijevi bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte azt a 21 éves orosz katonát, Vadim Sisimarint, aki megölt egy fegyvertelen civilt az északkeleti Szumi térségében.

Készült a Graty és az Ukrajinszka Pravda tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG