Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hozzányúlna a választási törvényhez a kormány


Szavazatokat számolnak Budapest 5. számú egyéni választókerületében 2018. április 14-én. (Képünk illusztráció)
Szavazatokat számolnak Budapest 5. számú egyéni választókerületében 2018. április 14-én. (Képünk illusztráció)

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslat szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. A tízezer lakosúnál nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kellene állítania egy pártnak, ha kompenzációs listát akar. A változtatás az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik.​

​A Magyar Nemzet birtokába került javaslat szerint az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány. Az eljárási szabályok eddig az őszi választáshoz képest határozták meg, hogy meddig lehet időközi választást tartani. Ez módosulna, tekintettel arra a korábbi parlamenti döntésre, amely szerint az európai parlamenti (EP-) választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben. A kormánypártok érvelése szerint ezzel 9-10 milliárd forintot spórol az állam.

A módosító javaslat alapján a már kiírt választások közül azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött, tehát 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján jelenleg 15 településen várható valamilyen időközi választás, és ezek közül nyolcat biztosan megtartanak.

A törvény kihirdetésétől függően ez azt is jelentheti, hogy nem lesz időközi ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak, így például Budapest XII. kerületét, ahol a Demokratikus Koalíció képviselője, Vágó István halála miatt megüresedett mandátum betöltéséről szavaznának a hegyvidékiek.

Az indítvány szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. A tízezer lakosúnál nagyobb településeken pedig az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak vagy pártszövetségnek, ha kompenzációs listát akar állítani.

Ugyanez a szabály érvényesülne a budapesti kerületekben: kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehetne, amelyik a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított, és a fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az így megszerezhető mandátumok száma.

A törvénymódosításról jövő kedden szavazhat a parlament, és az a kihirdetését követő nyolcadik napon lépne hatályba.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG